Mercedes heeft aangekondigd haar nieuwe auto te onthullen op 18 februari. De auto krijgt de naam ‘W13’. De W staat voor ‘wagen’ en het is de 13e versie van de auto. In deze auto’s gaan we Lewis Hamilton en George Russell voor het eerst als teamgenoten zien.

“We zullen de nieuwe auto’s voor het eerst in actie zien op 23 februari”, vertelt Koen Bakker, Formule 1-kenner en commentator bij Ziggo. “Dan zijn de eerste wintertesten in Barcelona. Daarna zullen ze pas weer op de baan verschijnen op 10 maart voor de testen in Bahrein.”

Er moet veel veranderen aan de auto’s van de Formule 1. De FIA, de bond van de Formule 1, had in 2020 al aangekondigd met een nieuw regelpakket te komen, maar dat werd uitgesteld naar 2022, mede door de coronacrisis. Door het nieuwe regelpakket moeten alle teams met een compleet nieuwe auto komen. “Veel veranderingen gaan we niet letterlijk zien, want die zijn aan de onderkant van de auto. Ook wel ‘de vloer’ genoemd. Het wordt gestandaardiseerd. Zo zullen veel kleine dingen, zoals vleugeltjes, verdwijnen. Men is bang dat het voor Mercedes een klap in het gezicht gaat zijn, aangezien zij met het oude pakket de beste prestaties leverden.”

Bakker verwacht dat niet alleen Mercedes hier last van gaat hebben. “Ik denk dat het een enorm nadeel gaat zijn voor Red Bull Racing. Naast de vloer krijgt ook de voorkant een standaardisatie en dat is waar zij hun betere tijden mee pakten. Maar juist door dit soort veranderingen zijn het zulke mooie tijden. Het zorgt er voor dat er nog meer spanning op het volgende seizoen staat. Dat is alleen maar goed.”