Sportverenigingen kunnen zich sinds 17 januari bij de Tilburgse verenigingsondersteuners aanmelden voor de complimentenweek. Zij helpen verenigingen op organisatorisch gebied en met leuke acties. “Het is belangrijk dat mensen zich gewaardeerd voelen”, vertelt Julia van Wijk, verenigingsondersteuner. 

De sportverenigingen die zich aanmelden krijgen verschillende ‘gadgets’ geleverd om het geven van complimenten te ondersteunen. “Dit zijn bijvoorbeeld complimentenkaartjes en vlaggetjes waar op geschreven kan worden. Dat is leuk voor in de kantine. Op die manier laat je leden echt nadenken en zijn ze actief bezig met de complimenten”, aldus Van Wijk.

Postercampagne 

Naast de kaartjes en vlaggetjes worden er gepersonaliseerde posters gemaakt. Deze posters hangen in de complimentenweek, de week van 4 tot 10 april, verspreid door het centrum van Tilburg. “Op die manier laten we zien dat het met de sfeer binnen de sportverenigingen goed zit, dat iedereen fijn met elkaar om gaat en dat er veel sportplezier is”, vertelt de verenigingsondersteuner. 

 “Complimenten, vriendelijkheid en sociale veiligheid zijn enorm belangrijke factoren” – Lianne van der Zijden

De complimentenweek is onderdeel van de campagne ‘Sportplezier Tilburg’ en richtte zich voorheen voornamelijk op de vrijwilligers binnen de verenigingen. Tegenwoordig richt de campagne zich op iedereen binnen de sportverenigingen. 

Dit, omdat het aantal vrijwilligers volgens Van Wijk flink is afgenomen: “Vroeger was de zaterdag gereserveerd voor de club, nu is iedereen met honderd dingen tegelijk bezig en is het weekend volgepland.” 

Energieboost voor voorzitters 

Op 20 januari laat Van Wijk weten dat de aanmeldingen bij de verenigingsondersteuners binnenstromen: “Het ziet er goed uit. We krijgen enthousiaste reacties.” 

Lianne van der Zijden, voorzitter van schaatsvereniging Braga, hoort bij de enthousiastelingen. Ze vindt de complimentenweek een goed initiatief en denkt dat het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. “Complimenten, vriendelijkheid en sociale veiligheid zijn enorm belangrijke factoren binnen een vereniging. Van een complimentje krijg ik een energieboost. Het is, vooral in deze tijd van corona, belangrijk dat leden zich gezien voelen en zo extra gemotiveerd blijven”.  

“Het is jammer dat we een complimentenweek nodig hebben” – Pauline van Asten

Geen complimentenweek nodig 

Echter staat niet elke vereniging open voor deze complimentenweek. Pauline van Asten, voorzitter van de turnvereniging G.T.V. Turning Point Tilburg, laat per mail weten dat zij niet zullen meedoen aan de campagne:

‘Over de complimentenweek kan ik vrij kort zijn. Het is een mooie herinnering om er af en toe aan te denken, maar het is jammer dat we een complimentenweek nodig hebben om elkaar complimenten te geven’. Van Asten staat er dus anders in dan Van der Zijden.  

Van Asten vervolgt:  ‘Wij doen dan ook niet actief mee aan de complimentenweek, maar proberen ons hier het hele jaar bewust van te zijn. Als vrijwilligersorganisatie vinden wij het belangrijk om waardering te tonen voor het werk en de inzet van onze vrijwilligers. Daar hebben wij geen complimentenweek voor nodig’.