Geveltuintjes worden steeds populairder. Deze kleine bijdrage aan de natuur is een mooi alternatief voor een groene voortuin. Ze zijn goed voor het klimaat en vooral goed voor de biodiversiteit van Tilburg. Tilburgers kunnen een aanvraag voor een tuintje indienen bij de gemeente.

 Een geveltuintje is een klein stukje tuin tegen de voorgevel van een huis, een alternatief voor een voortuin. Zo’n strook ligt in de openbare ruimte, maar de bewoner is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Nino van Delft van woonbewust geeft aan dat ieder tuintje een verschil maakt. “Een voorgeveltuintje is een makkelijke manier om bij te dragen aan de biodiversiteit. Met een paar vierkante meter kan je al een woning en eten bieden voor heel veel verschillende insecten.” Het tuintje is niet alleen mooi voor het straatbeeld, maar het is ook nodig voor het behoud van deze biodiversiteit. “De afgelopen 30 jaar zijn de aantal lieveheerbeestjes en vlinders bijna gehalveerd. Nederland doet het op veel gebieden erg goed, maar hier valt nog winst te behalen”, vertelt van Delft.

Hoe leg je je eigen geveltuintje aan?

Ecologisch belang

 De aanwezigheid van insecten is het belangrijkste ecologische aspect van een geveltuintje. Een bij is bijvoorbeeld echt een belangrijk onderdeel van onze circle of life. De verdamping van de bladeren kunnen zorgen voor wat verkoeling in de stad, maar dit is echter heel beperkt. Natuur in de stad is gewoon heel belangrijk voor de dieren en ook voor ons als mensen, het stemt onze dag anders’’, aldus Mark Hardeman van Boomadvies Nederland.

Als je bij de gemeente Tilburg vóór 1 maart 2022 een aanvraag doen voor een tuintje wordt het tuintje in het voorjaar nog aangelegd.

foto credits tool: pexels, pixmike