Na OnlyFans, Twitch en Patreon gaat ook Instagram er misschien aan geloven: er komt een onlinebetaalservice, zo kondigde Instagrambaas Adam Mosseri aan op zijn Instagramaccount. Zo krijg je tegen betaling toegang tot speciale stories of livestreams van je favoriete influencer.  

De topman vertelt in een post dat Instagram hoopt de functies van haar social media platform uiteindelijk uit te breiden. Het is volgens hem belangrijk dat abonnementen worden geïntegreerd in de hele Instagram-ervaring. Momenteel zijn ze daar in de VS mee aan het experimenteren. Dit is belangrijk omdat Instagram er zo achter komt of het concept van een onlinebetaalservice draagvlak heeft. Dat mensen willen betalen voor exclusieve content op platformen zoals OnlyFans, Twitch Prime en Patreon, is al een feit.    

 

luciageelen

Is er draagvlak?   

Of dit concept ook in Nederland aan gaat slaan? Trendwatcher en social media-expert Dennis de Winter denkt dat dit concept wel een draagvlak kan krijgen in Nederland. ”Zeker als je er exclusieve content voor terugkrijgt zullen mensen hier zeker voor willen betalen. Ik denk dat dit vooral onder tieners gaat aanslaan.” De Winter vertelt dat dit te maken heeft met een bepaald groepsgevoel. ”Op social media draait het steeds meer om het communitygevoel. Daarbij, als mensen als eerste dingen zien en horen, vinden ze het kennelijk wel wat waard om er geld voor neer te leggen. Zeker als die content bijvoorbeeld een exclusieve aantrekkelijke giveaway zou zijn.” Daarin zit wel een gevaar voor de jongere doelgroep vertelt de Winter. ”Zeker met kinderen en tieners is dat iets om mee uit te kijken, ze hebben vaak geen idee wat de gevolgen van hun uitgaven zijn. Er is daarbij vaak geen ouderlijk toezicht op de uitgaven die ze doen.”    

Gaat de ‘gierige Nederlander’ betalen?   

De Nederlander is over het algemeen wat nuchterder dan Amerikaan, vertelt de Winter. Hij schat dat mensen er gemiddeld een paar euro per maand voor over zullen hebben. ”Maar mensen schromen nu al niet om creators geld te geven. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld al in livevideo’s waarin je als kijker je creators een klein bedrag kan schenken.” Nederland telt op dit moment zo’n 4,9 miljoen Instagramgebruikers. Maar of die ook echt allemaal een abonnement af zullen sluiten als dit concept ook naar Nederland komt? Mara de Weijer (19) zou wel zo’n abonnement willen afsluiten. ”Ik ben wel nieuwsgierig dus ik zou best een abonnement op Monica Geuze of Romee Strijd nemen, maar niet voor meer dan 3 euro per maand.’’ Sanne Bezem (18) vertelt dat ze het leuk vindt om content van influencers op Instagram te zien maar dat ze daar geen geld voor over heeft. ”Ook niet als ik dan exclusievere content kan bekijken.”   

   

Uiteindelijk zal je volgens de Winter als ‘gewone Instagrammer’ variërend van $1 tot $100 gaan betalen voor die exclusieve content.