Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt dat er een nieuwe wet is aangenomen, waarmee de bouw van de nieuwe hoofdstad mogelijk wordt gemaakt. Doordat de huidige hoofdstad is gebouwd op drassige moerasgrond zakt het steeds verder weg en zal de stad rond 2050 uiteindelijk compleet verdwenen zijn.

De plannen voor een nieuwe hoofdstad liggen al een aantal jaren klaar, maar Indonesië heeft deze week bekendgemaakt de bouw écht door te gaan zetten. Op maandag heeft het land de naam voor de nieuwe hoofdstad bekendgemaakt, namelijk: Nusantara. De naam betekent letterlijk archipel (eilandengroep) in het Bahasa Indonesia.

Meike Malaon

Nusantara komt te liggen op oost- Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Het besluit om de hoofdstad te verplaatsen, wordt noodzakelijk genoemd door de Indonesische president Joko Widodo. De huidige hoofdstad Jakarta heeft de afgelopen jaren meerdere keren te maken met overstromingen. Doordat de stad is gebouwd op drassige moerasgrond zakt het steeds verder weg en zal de stad rond 2050 uiteindelijk compleet verdwenen zijn. Door het verplaatsen van de hoofdstad, hoopt het land dit zoveel mogelijk tegen te gaan en de overlast op Jakarta te verminderen.

 

Kritiek en enthousiasme

In 2019 werd op de eerste plannen al kritiek geuit vanuit Greenpeace. Zo verwees Greenpeace naar het feit dat de nieuwe stad hoogstwaarschijnlijk ook op kolen energie draait en dus uiteindelijk net zulke vervuilde lucht zal krijgen als Jakarta nu heeft. De omgeving van de nieuwe hoofdstad is ook nog eens erg vatbaar voor bosbranden. Greenpeace ziet het verhuizen van de hoofdstad als het verplaatsen van het milieuprobleem of erger nog als het creëren van nieuwe milieuproblemen.

Tantyo Bangun is voorzitter van de ‘International Animal Rescue’ en voormalig redacteur bij National Geographic. Hij laat ook horen niet blij te zijn met de aankondiging van de nieuwe hoofdstad: “Ik ben behoorlijk teleurgesteld. Niet eens over het plan zelf, maar vooral over het proces waarmee dit besluit is genomen. Er is gewoonweg niet genoeg onderzoek naar gedaan en er zijn niet genoeg gegevens verzameld die dit plan te kunnen ondersteunen”, vertelt Bangun

Veel Inwoners van Indonesië reageren echter enthousiast. Zij zien de bouw van de nieuwe hoofdstad juist als positief. Inwoners Meike Malaon en Vita Soemarno vertellen wat zij vinden van de plannen.

Meike over de plannen: 

Vita over de plannen:

Tantyo Bangun, voorzitter van de ‘International Animal Rescue’ en voormalig redacteur bij National Geographic is minder enthousiast. “Elke grote ontwikkeling heeft een grote impact op het milieu. Wanneer de gevolgen van een plan te groot zijn, moet je er toch nog een paar keer bij nadenken, of het wel juist is.” vertelt Bangun. “Voor het plan van de nieuwe hoofdstad is er niet genoeg gekeken naar de gevolgen voor het milieu. Er is te weinig studie verricht en er zijn niet genoeg experts opgezet.” zegt Bangun.

Bangun zegt ook dat er niet voldoende is gedacht aan de dieren in het wild. Ook zij zullen te maken hebben met ernstige gevolgen en er zijn nog niet eens plannen gemaakt, om dat leed ook maar een beetje te verzachten. “De dieren in het wild zullen niet meer genoeg leefruimte hebben, wanneer alles in het gebied wordt volgebouwd”, zegt Bangun.

Het drukke verkeer in Jakarta Meike Malaon

Vita over de voor- en nadelen:

Volgens Bangun liggen de grootste voordelen op het gebied van de economische groei. De banenkansen zullen ook flink stijgen zodra de nieuwe hoofdstad is gebouwd. Maar het gaat hem vooral om de nadelen. De impact die de nieuwe hoofdstad heeft op Indonesië zijn in het nadeel van het milieu en de cultuur.

Meike over de economische gevolgen:

Vita over de economische gevolgen:

“De grootste focus van de overheid ligt op de economie. Maar door alleen maar de aandacht te vestigen op die economie beschadig je andere aspecten, zoals het milieu”, vertelt Bangun. “Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het goed is om te groeien op economisch gebied, maar ik vind niet dat de focus alleen maar daar moet liggen, maar ook zeker op andere dingen.”

Is dit dan de beste oplossing? Volgens Vita zeker:

Bangun ziet het niet als de beste oplossing. Zo vertelt hij: “De huidige hoofdstad heeft heel veel problemen, maar deze kunnen we echt niet oplossen door een nieuwe hoofdstad te bouwen, die al een probleem lijkt te vormen vanaf het begin.”

Op de kaart hieronder zijn de huidige en de nieuwe hoofdstad in kaart gebracht: