De gevolgen van de coronapandemie zijn ook in de Nederlandse popmuziek op te merken. De uitbraak heeft de Nederlandse popmuziek veel minder geld opgebracht in het buitenland dan voorgaande jaren. In opdracht van auteursrechtenorganisatie Buma/ Stemra, is dit onderzoek uitgevoerd.

De definitieve cijfers over vorig jaar zijn nog niet bekend gemaakt. Dit wordt pas uitgegeven na de presentatie op Eurosonic Noorderslag (ESNS) laat het onderzoeksbureau Perfect & More weten. De evenementen- en cultuursector lijkt elke lockdown het meeste te lijden onder de lockdownmaatregelen. Om die reden werden deze week ook uit protest verschillende theaters geopend als kapsalon.

Het hardst daalden de inkomsten uit optredens van popartiesten in het buitenland. Vincent Patty, CEO van Noahs Ark en Top Notch, ziet de impact van de coronapandemie ook bij de artiesten binnen zijn labels. Veel van deze artiesten hebben vaak ook optredens in België, maar ook deze konden de afgelopen tijd niet doorgaan. Patty: “Het inkomen van optredens is toch een groot deel van hun lijstinkomen. Dus ook op hen heeft dit zeker impact gehad.”

Voor de artiesten is het moeilijk te schakelen. Telkens nieuwe maatregelen en onduidelijkheden of ze nu wel of niet mogen optreden is nu al jaren bezig. “Elke keer balen ze dat de optredens niet door kunnen gaan. Ze organiseren een zittend optreden. Dan plannen ze een theatertour en vervolgens kan dat ook weer niet.” vertelt Patty.

Patty ziet niet alleen de financiële, maar ook de morele gevolgen bij de artiesten. Patty: “Wanneer de artiesten te horen krijgen dat ze weer mogen optreden, maar vervolgens toch weer plannen moeten verzetten, is de kans vrij groot dat je daar neerslachtig van wordt.” Hij ziet ook dat het invloed heeft op het creatieve proces. “Heel veel artiesten in ons geval maken veelal positieve muziek zoals bijvoorbeeld een Frenna of een Jonna. Van hen weet ik ook echt dat zij de reacties van het publiek missen. Veel van die energie die zij tijdens optredens krijgen, gebruiken zij in de studio, dit hebben ze nu ook niet.” zegt Patty.