Met de Olympische Spelen voor de deur slaan onder meer Olympiërs Kai Verbij en Hein Otterspeer het Nederlands Kampioenschap Sprint (NK) over. Dit geeft andere schaatsers een kans om zichzelf te laten zien. Ook Thijs Govers (24), schaatser van team Gewest Fryslân, hoopt zichzelf op de kaart te zetten.

Het NK vindt plaats in het weekend van 22 en 23 januari. Met de start van de Olympische Winterspelen over twee weken, willen de schaatsers die naar de Olympische Spelen gaan het risico op een coronabesmetting zo klein mogelijk houden. Vandaar dat meerdere Olympiërs het toernooi aan zich voor bij laten gaan.

Toch is er nog steeds sprake van een sterk deelnemersveld. “Ik beschouw iedere deelnemer als concurrent. Van de een win je, van een ander niet. Dat is het leuke van de sprint, alles kan gebeuren”, geeft Govers, die in 2021 als 16de eindigde, aan.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Thijs Govers (@thijsgovers)

Favorieten

Dai Dai N’tab, de nummer drie van het vorige wereldkampioenschap, lijkt zich tijdens dit toernooi te willen revancheren na zijn mislukte 500 meter op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Hierdoor kan hij enkel plaats nemen op de reservebank tijdens de Olympische Spelen. Ook Kjeld Nuis, de Olympisch kampioen van de vorige Olympische Spelen op de 1000 meter, heeft goede papieren om mee te doen voor de eindzege.

Volgens Govers maken ook zeker andere, minder bekende, schaatsers een kans. “Je moet ook rekening houden met factoren van buiten af die invloed hebben op je prestaties. Denk bijvoorbeeld aan de luchtdruk en het kwaliteit van het ijs. Dat gaat ook invloed hebben op prestaties. Tuurlijk schaats je tijdens zo een toernooi het liefst een persoonlijk record. Ik sta vier keer aan de start – twee keer de 500 meter en twee keer de 1000 meter – en wil vier goede ritten rijden.”