De PDC (Professional Darts Corporation) Challenge Tour is op 21 januari begonnen. Het is de Keuken Kampioen Divisie van het darten. In een tijdsbestek van zes uur zijn alle deelnemende Nederlanders gesneuveld op het toernooi.

Het evenement is bedoeld voor de darters die geen ticket hebben kunnen bemachtigen voor het hoofdtoernooi. Per dag is er een prijzenpot van £10.000, omgerekend €11.963. Het evenement wordt gehouden in de Marshall Arena in Milton Keynes, Engeland. De nummer 1 en 2 krijgen het felbegeerde ticket voor het hoofdtoernooi van het aankomende seizoen 2022/2023.

Mart Brok dart bij de Waalwijkse Dart Competitie. “Je moet darten met golfen vergelijken. Dat is ook veel oefenen. Je moet veel talent hebben want die mensen pakken de prijzen.” Brok legt uit dat een goed toernooi vooral aan geluk ligt. “Je tegenstander hoeft maar twee keer een dubbel te missen en het hele spel ligt weer open.”

Betere Britten?

De Challenge Tour begon in de ochtend met de ronde van 516. Hier strijden 258 mensen tegen 258 anderen. De winnaars gaan naar de volgende ronde. Het toernooi vloog door naar de ronde van 16 in een tijdsbestek van zes uur. De laatste Nederlanders kwamen echter niet verder dan de ronde van 64. De halve finales werden gedomineerd door drie darters uit het Verenigd Koninkrijk en één darter uit de Verenigde Staten. Brok vindt de Britten niet beter. “Het is een momentopname. Soms heb je een slechte dag. Zelfs als het wat kouder is dan je gewend bent dan kan dat effect hebben op je handen.”

Maar er is ook druk: “Als je nu een dubbel zestien moet gooien om wereldkampioen te worden met een prijs van 500.000, dan wordt het vakje van de dubbel heel klein.” concludeert de darter.