Geschreven door Sophie Everts

Fleppen, bonken, rampetampen, van bil gaan en soppen. Heb je de laatste tijd minder vaak seks of merk je dat je weinig zin hebt? Het lijkt misschien ‘even’ wat minder te zijn, maar het probleem speelt al wat langer. Dat valt te wijten aan de 2 jaar durende pandemie. De meeste jongeren zijn uit hun doen door het stilgevallen leven. Het frisse bij relaties is eraf en de mogelijkheden voor singles zijn weggevallen, het resultaat; een seksdip. Uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland, dat in November 2021 verscheen, blijkt dat hierdoor een groot deel van de jongeren vaker ‘droog stond’ dan voor COVID-19.  

Lockdowns

Seks betekent voor veel mensen plezier en ontspanning, maar niet bij iedereen ligt dat zo. seksuoloog Irma Bosman-Hinke van het Rijnstate Ziekenhuis vertelt dat er meer aan de hand is bij jongeren dan alleen het gebrek aan contacten tijdens corona. “De psychische klachten die jongeren ervaren zouden een rol kunnen spelen in het minder seksueel actief zijn. We weten dat mensen met psychische klachten als een depressie of angststoornis vaak minder zin in seks hebben”, constateert seksuoloog Bosman-Hinke. Het is geen nieuwtje meer dat jongeren mentaal achteruit zijn gegaan in de afgelopen twee jaar. “Als de situatie normaliseert en de jongeren zich beter in hun vel gaan voelen zal hun seksualiteit ook normaliseren.” Voorlopig zijn dat alleen nog maar speculaties, laat Bosman-Hinke weten.

Uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat er in de eerste en tweede lockdown minder ‘vruchten werden geplukt’. In het bijzonder hebben singles het zwaar gehad tijdens de avondklok. Minder dan 20 procent van de vrijgezellen jongeren van 16 tot 20 jaar had toen seks. Voor de groep jongeren van 21 tot 24 jaar had 51 procent minder seks in die periode. Het onderzoek wijst op het feit dat er minder verschillende contacten waren tijdens de lockdowns. Jongeren zijn daardoor somberder en ervaren meer stress. Deze negatieve gevoelens hebben net zoals depressies en angststoornissen onbetwistbaar effect op ‘de bijslaap uitoefenen’.

Singles

Noor, sociaal verpleegkundige, GGD-medewerker en hulpcoach bij Sense, maakt zich ernstig zorgen om de seksuele en mentale gezondheid van singles. “Dat daten na vijf uur is natuurlijk minder leuk in een lockdown en het is super onpraktisch naast school of werk. Omdat alles dicht is moeten singles al snel gaan wandelen in het park. Ik merk ook echt dat er extra aandacht moet zijn voor hen. Het sociale leven staat stil, ze kunnen nergens naar toe. Ze hebben het echt lastiger”, vertelt Noor.

Minder zin

Vrijetijdsseks is een populaire vorm van ontspanning die door het coronavirus een nieuwe definitie heeft gekregen. Sense, het centrum voor seksuele gezondheid, doet al jaren onderzoek naar alles wat te maken heeft met seks. Op hun website worden een aantal andere oorzaken genoemd waarom de jeugd minder zin heeft gekregen om ‘brommers te kieken’. Hier worden een paar belangrijke oorzaken op een rij gezet;

  • De toename van stress, spanning en onrust door bijvoorbeeld de coronasituatie. Het is voor veel mensen de reden is dat er geen seksdrive meer is.
  • Je gebruikt medicatie tegen hoge bloeddruk, depressie, epilepsie, psychoses, angsten of een te hoog cholesterol.
  • Je bent vaker somber of verdrietig.
  • Je bent misschien onzeker over je lichaam.
  • De laatste keren dat je seks had met je partner waren niet fijn.
  • Je relatie is niet meer fijn, je bent gekwetst, geïrriteerd of boos op je partner.
  • De eerste verliefdheid is voorbij en je relatie en de seks zijn saai geworden.

Minder condooms

Meer tijd binnenshuis doorbrengen lijkt misschien een natuurlijke stimulans voor meer seks en meer condooms. Maar de pandemie heeft ook ‘s werelds grootste condoomproducenten getroffen. De Maleisische fabrikant Karex zag de afgelopen twee jaar haar condoomverkoop met 40 procent dalen.  Het bedrijf, dat ook levert aan het Condoommerk Durex, produceert wereldwijd een op de vijf condooms. Dat zijn jaarlijks 5.5 miljard rubbers, meldt de Japanse krant Nikkei Asia. Ondanks dat de verkoop terugloopt, maakt Karex gebruik van de bezorgdheid over de pandemie. Ze gaan zich meer focussen op de momenteel snelgroeiende sector van de productie van medische handschoenen.