Carnaval 2022; het kan dit jaar doorgaan! Na twee jaar kunnen carnavalsvierders eindelijk weer de hort op en bier drinken. En dit jaar nog meer ook: van een meter bier, naar anderhalf. Al is dat wel van 05.00 tot 22.00.

‘’De ‘Coronaise’ in Loerendonck’’

Verschillende grote carnavalsoptochten door heel Brabant zijn al geannuleerd, maar voor de optocht in Loerendonck is er een alternatief. De Loerendonckse Algemene Karnavalsstichting (LAK) heeft de ‘Coronaise’ bedacht. Deze vindt dit jaar plaats op 26 februari.

In Loerendonck kunnen ze carnaval niet zomaar een jaar overslaan. De optocht is al vijftig jaar lang een succes met gemiddeld twintig deelnemers per jaar. Het LAK heeft een alternatief verzonnen om zo het carnavalsgevoel in het dorp te behouden. Prins Carnaval, Corne d’n eerste, legt uit wat het alternatief inhoudt: “Wij organiseren in het centrum van Loerendonck een hele grote polonaise op anderhalve meter. Iedereen komt verkleed naar het centrum toe en daarna lopen wij de route van de optocht in de polonaise.’’ De Coronaise is de vervanger voor de grote optocht.

Perspectief

Prins Corne d’n eerste, vertelt dat het carnavalsdorp in november de grote optocht heeft afgelast. “Bouwclubs in Loerendonck beginnen meestal in december met het bouwen van de carnavalswagens. Wij vonden het daarom noodzakelijk om de carnavalsverenigingen niet langer in onzekerheid te houden. Die bouwclubs hebben gewoon perspectief nodig.’’

Bouwclubs proberen bezig te blijven

Verantwoord Carnaval

Maar hoe zit het met de mensen zelf? De huidige maatregelen houden de kroegen open tot 22:00. Het is dus een mogelijkheid om de stad in te gaan tijdens carnaval. Vindt de Tilburger dit wel verantwoordelijk? Of moeten we wachten en het vieren tijdens Pinksteren in de zomer? We vragen het aan studenten op straat:

Ook is er een onderzoek gedaan naar de mening van jongeren over carnaval dit jaar.  De resultaten hiervan zijn te zien in de infographic hieronder:

Meike Marchand

Toch gaan we er dit jaar een groot feest ervan maken!

Deze productie is gemaakt door Meike Marchand, Rijk van de Reijt en Sam Waeghe