Door: Naomi Patty & Sophie Everts

Cannabis is al jaren te gebruiken als medicijn in Nederland. Het wordt gebruikt voor verschillende ziektes en klachten, maar volgens het Amerikaans onderzoek  van de Universiteit van Oregon, zou dit product ook een oplossing kunnen zijn tegen corona. Is het mogelijk of is het te mooi om waar te zijn?

Uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Oregon bleek dat twee bestanddelen in hennep kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt.

In Nederland wordt cannabis al vaker voorgeschreven door huisartsen. Wanneer een behandeling voor bepaalde ziektes of klachten niet goed of helemaal niet lijkt te werken, wordt het bij hoge uitzondering voorgeschreven. Uit het onderzoek is dus gebleken dat hennep ook klachten kan verminderen bij het coronavirus.

Hieronder is te zien bij welke ziektes en klachten cannabis kan worden voorgeschreven door de huisarts. Ook zie je hoe dit dan precies in z’n werk gaat. Voor meer informatie klik je op de informatie symbolen.

Marloes Dankers van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) legt in de video hieronder uit of het Amerikaanse onderzoek serieus te nemen is, of dat we het met een korreltje zout moeten nemen. Daarnaast zijn we de straat op gegaan, om de meningen van verschillende mensen te horen. Wat vindt Tilburg? Moeten we massaal joint roken of is dit nieuws totale onzin?

Het is niet de bedoeling om met z’n allen aan de cannabis te gaan. Voor degenen die het alsnog niet kunnen laten, deelt Steven Biemans van Trimbos-instituut Drugsinfo een aantal feiten en weetjes over de effecten bij het gebruik van cannabis. 

Biemans: “Het is in ieder geval goed om te weten dat effecten nooit voor iedereen hetzelfde zijn. Dat geldt bij alcohol, XTC en bij cannabis. 

“Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op die effecten. We noemen dat wel eens de drugssetsetting. Met de drug wordt bedoeld welk middel er wordt ingenomen en wanneer dit wordt gerdaan. Bij set wordt er gekeken naar hoe het gaat met iemand, dus wat is de mindset van een persoon. En de setting is waar wordt het middel gebruikt. De setting is waar het middel wordt gebruikt, dus in wat voor omgeving je zit en welke mensen er om je heen zijn”, legt Biemans uit.

Naomi Patty

Biemans legt uit dat cannabisgebruik onder te verdelen is in risico’s op korte en lange termijn.

Naomi Patty
Naomi Patty

Wist je dat?

Wereldwijd zijn er maar vijf landen waar het recreatief consumeren van cannabis 100% legaal is. Op de kaart hieronder is te zien welke landen dit zijn. Klik op de blauwe pijltjes voor meer informatie.

Op de kaart is dus te zien waar het consumeren van cannabis 100% legaal is. Omdat de verkoop van cannabis in Nederland alléén via coffeeshops en apotheken mag plaatsvinden en omdat het bezit van cannabis nog altijd illegaal is, wordt Nederland niet genoemd hieronder.