Door: Indy Korenromp, Jelle Verbruggen en Marit Laurenssen

Er worden steeds meer hints- en theorieënvideo’s op YouTube gemaakt over het programma Wie Is De Mol (WIDM). De fans van het programma – ook wel molloten genoemd – analyseren in dit soort video’s de afleveringen grondig door en hopen om op deze manier de Mol te ontmaskeren. De makers van WIDM zijn hier niet altijd even blij mee.

Elke zaterdagavond is een nieuwe aflevering van Wie Is De Mol te zien op NPO. Maar fans van het programma kunnen hun hart ophalen. Naast het vaste napraatprogramma MolTalk op NPO3 poppen er steeds meer YouTubers op die in een video de aflevering analyseren. De zogenoemde hints- en theorieënvideo’s schieten als paddenstoelen uit de grond. YouTubekanalen als SIEM, Felix en zelfs De Telegraaf hebben wekelijks duizenden kijkers.

Spoedcursus Wie Is De Mol

Voor wie niet weet wat Wie Is De Mol inhoudt, is hier een spoedcursus waar de belangrijkste begrippen van het programma voorbijkomen. Begrippen zoals tunnelvisie en jokers passeren de revue. We ondervragen die-hard molloten over hun favoriete programma.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Molloot Max

Eén van deze YouTubers is molloot Max van den Broek. Hij maakt wekelijks dit soort video’s voor het kanaal van De Telegraaf.

Tekst gaat verder onder video

De magische handjes achter het programma

Nic Vegter is sinds 2010 de editor bij WIDM. Hij vindt het jammer dat deze hints- en theorieënvideo’s worden gemaakt. “Het wordt ons team heel lastig gemaakt omdat iedereen elk dubbeltje omdraait om te kijken of er een foutje of een hint te vinden is”, legt Vegter uit. “Vroeger konden we veel creatiever zijn met bijvoorbeeld tekens op de achtergrond die naar de Mol leiden. Tegenwoordig moeten we veel voorzichtiger te werk gaan en letten we constant op of we de hints niet té duidelijk maken.”

De editors van het programma weten van het bestaan van de uitpluiskanalen af. Juist daarom proberen ze de kijkers alsnog op het verkeerde been te zetten. Ze proberen dus eigenlijk de YouTube-kanalen in te zetten om de kijkers expres te verwarren. “Er zitten soms wel trucjes in verwerkt. Bijvoorbeeld als je de beelden frame voor frame stilzet, laten we het soms lijken alsof er een hint te zien is, terwijl dit misschien wel helemaal niet het geval is”, vertelt Vegter met een ondeugende lach.

Vegter vindt dat WIDM erop achteruit is gegaan door dit soort hints- en theorieënkanalen. Toch wil hij deze kanalen niet de schuld geven. “Natuurlijk moeten we ook met de tijd mee. De technologieën zijn er nou eenmaal, dus we kunnen ook niet echt anders verwachten”, laat hij weten.

Het brein achter het programma

De regisseur van het programma, Rick McCullough, is het niet met Vegter eens. McCullough laat weten dat hints niet bedoeld zijn om kijkers op het verkeerde been te zetten. “Hints zijn bedoeld om kijkers te helpen de Mol te vinden. Er zijn geen ‘echte’ hints over kandidaten die niet de Mol zijn. Molloten zien in alles wel iets en verzinnen zelf heel veel”, legt McCullough uit.

Hij is het wel met Vegter eens dat het vroeger leuker was om hints in de aflevering te stoppen. “Sinds de opkomst van molloten moeten we de hints steeds cryptischer maken. Dit was vroeger leuker dan nu.” Ook zegt hij dat ze wel door de jaren heen steeds voorzichtiger moeten zijn. “Als we één fout maken, verspreidt dit meteen op social media.”

Ff bellen met Klaas

In seizoen zestien ontmaskerden – mede door een opvallende hint vanuit de makers van het programma – de Wie Is De Mol-kanalen na aflevering twee al wie de Mol was van dat seizoen: Klaas van Kruistum.

Tekst gaat verder onder video

Of de ‘maskerhint’ van Kim-Lian ons recht in de armen van haar als Mol leidt of dat de makers van Wie Is De Mol ons op het verkeerde spoor hebben gezet? We gaan het zien. Want zoals het motto van het programma luidt: Niets is wat het lijkt…

Wie Is De Mol is elke zaterdagavond om half negen te zien op NPO1.