Tilburg is op de twintigste plaats geëindigd in de Groene Stad Challenge 2021, dat werd maandag bekend gemaakt. Er deden ruim honderd gemeenten mee aan de uitdaging. In 2020 werd er in Tilburg al 1,1 miljoen euro vrijgemaakt om de binnenstad te vergroenen. Het bedrijf Idverde is hiermee aan de slag gegaan. Hoe wordt Tilburg groener en duurzamer?

Door Luka Balendonck en Fleur Broeders

Het budget van 1,1 miljoen geeft het project een houvast. “Het moet niet op, maar wij willen wel zo veel mogelijk van de vergroeningsopgave vervullen”, aldus Dennis van Heumen, projectleider van de vergroening in de binnenstad van Tilburg. “Wij zijn op zoek gegaan naar ruimtes in straten waar nu misschien verharding ligt, wat vervangen kan worden door groen. Dit doen we door plantenbakken in te richten, geveltuintjes aan te leggen en door bijvoorbeeld de groeiplaats van bestaande bomen te verbeteren.”

Vergroening kan helpen bij hittestress, biodiversiteit en klimaatbestendigheid. “In de binnenstad is het warm, groen kan dat verkoelen”, zegt Van Heumen. Idverde probeert ook de bewoners te stimuleren om meer in hun achtertuin te doen. Bij de gemeente kunnen bewoners een geveltuin aanvragen. Dit wordt vervolgens door hun gefinancierd. Mensen moeten het alleen zelf inplanten en bijhouden. Van Heumen: “We kunnen dat niet forceren, maar wel stimuleren.”

Onderstaande kaart is het ontwerp van de vergroeningvoorzieningen in de binnenstad van Tilburg.

Idverde/Gemeente Tilburg

Het afgelopen jaar is vooral gebruikt om een pakket aan maatregelen bij elkaar te vinden, waar groeimogelijkheid te zien is. “Daar zijn we klaar mee. Nu moeten we alles nog uitvoeren”, zegt Van Heumen. Het project zal in 2023 afgerond zijn.

Maar hoe zit het met het groen buiten de binnenstad? Piet Heesters, milieukundige, laat twee plekken in Tilburg zien. De een is vooruitstrevend en bij de ander is er nog verbetering mogelijk.