Leven in een land met fake news dat in conflict is met derest van Europa. De 23-jarige Danila Ivanov is er opgegroeid en na negen jaar in Nederland weer teruggekeerd naar zijn vader die er woont. Hij voelt de haat die er tegen zijn volk is, maar staat achter de keuzes die er gemaakt worden.

‘Ten eerste wil ik zeggen dat het nu heel gevaarlijk is om een kant te kiezen. Zelfs vijf jaar geleden voor de oorlog en voor de pandemie hadden we al heel veel fake news. Heel veel leugens worden over het internet en sociale media verspreid. Het was toen al heel moeilijk om te zien wat waar was en wat niet.’ Hij staat er zoveel mogelijk neutraal in, omdat hij de situatie van twee kanten wil bekijken. Hij stoort zich eraan dat velen dit niet kunnen of doen. De Russen worden voor van alles beschuldigd, maar er wordt niet vanuit een Russisch perspectief gekeken. ‘Je moet natuurlijk een malloot zijn om een oorlog goed te vinden, maar blijkbaar was dit dus de enige optie die onze president had.’

Dienstplicht

In Rusland geldt een dienstplicht. Als je opgeroepen wordt, moet je voor één jaar het leger in. Ivanov vindt dienstplicht een goed iets. ‘Ik vind dat dienstplicht van jongens een man kan maken. In Europa zijn er mannen van 35 jaar die zich als kinderen gedragen, puur omdat het leven nooit hard voor hen is gemaakt.’ Volgens hem weten de Russen wel wat hard zijn is en dat komt onder andere door het leger. ‘Na het leger ben je veel meer in staat om problemen op te lossen, je kunt veel beter tegen stress en je weet wat bevelen zijn.’ Deze controle zou ook voor orde zorgen. Iedereen heeft dan zijn eigen taken en maakt deel uit van de maatschappij.

Haat tegen Rusland

‘Ik zie een beetje deze trend beginnen van het haten van alles wat een Russische afkomst heeft. Wat we nu zien is dat westerse bedrijven Rusland verlaten, onze paraolympiërs mogen ergens niet meer meedoen, Russische katten mogen niet meer meedoen aan kattenshows.’ Ook vrienden van hem in Finland die Russisch spreken, ervaren deze haat. Zij worden belaagd in de supermarkt, in het gezicht gespuugd of krijgen doodwensen naar hun hoofd als mensen horen dat zij Russisch spreken. ‘Het lijkt wel alsof het de bedoeling is dat we elkaar meer gaan haten. Een beetje angstwekkend eigenlijk.’ Volgens Ivanov is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar beide kanten in de media en naar andere meningen te luisteren. Op deze manier krijg je misschien een beetje een beeld van de gehele situatie. ‘Het meest belangrijk; ga niet haten. Een persoon die haat, kan hele drastische dingen doen zonder erover na te denken, omdat er zoveel haat zit. Toon gewoon liefde voor je medemens. Ik denk dat dat het meest belangrijke is.’