Breda moet inclusiever worden, dat is het uitgangspunt van het ‘Diversiteitsakkoord’. Afgelopen weekend tekenden diverse partijen uit de Bredase gemeenteraad het akkoord, een actieplan om de gemeente inclusiever te maken. Naast concrete doelstellingen willen ze werk maken van het zijn van een inclusieve organisatie. En dat lijkt op het gebied van sekse nog best lastig, kijkende naar het feit dat slechts 33% van de gemeenteraadsleden vrouw blijkt te zijn.

De non-profit organisatie BO Diversity, die opkomt voor gemarginaliseerde groepen in de samenleving, is de initiatiefnemer van het diversiteitsakkoord. In dit akkoord staat onder andere dat er een actieplan moet komen om racisme tegen te gaan in de sport, zorg, woningmarkt en horeca. Daarnaast komt er structureel geld vrij voor de aanpak van straatintimidatie. Een grote mijlpaal, aldus de organisatie. D66, GroenLinks, VVD, BredaBeslist, 50Plus, SP, CDA, PVDD en PvdA tekenden afgelopen vrijdag het akkoord.

Ondervertegenwoordigd
Uit onderzoek van Stichting Stem op een Vrouw blijkt echter dat slechts 33% van de gemeenteraadsleden in Breda vrouw is. Hoewel dat 2% meer is dan het landelijk gemiddelde, is er dus nog een lange weg te gaan tot een gelijke man-vrouw verdeling, aldus Sanne Jeurissen van stichting Stem op een Vrouw. “Historisch gezien zijn vrouwen altijd al ondervertegenwoordigd geweest in de politiek. Dat is jammer, omdat de gemeenteraad besluiten neemt over tastbare onderwerpen die iedereen treffen. Het is belangrijk dat je daar verschillende perspectieven over weergeeft, omdat de kwaliteit daar ook door op vooruit gaat.” De stichting, zoals de naam al doet vermoeden, stimuleert stemmers via sociale media om op een slimme manier op een vrouw te stemmen. “Kies niet de eerste vrouw op de lijst, maar bekijk hoeveel zetels de desbetreffende partij heeft en kies een vrouw die lager op de lijst staat.”

De tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Bij Bart Lauwen, lijsttrekker van D66 Breda, staat diversiteit hoog op de agenda. Maar ook hij merkt dat het lastig is om vrouwen te enthousiasmeren binnen de politiek. Op de lijst zijn zes van de vijftien kandidaten vrouw. In onderstaande video legt hij uit waarom.

Benieuwd naar hoe jouw gemeente ervoor staat met de man-vrouwverhouding? Kijk dan op de website van Stichting Stem op een vrouw.

Tekst en video door Lisa Schuurmans. Foto door Nienke Eijkens.