Meer dan 7.000 pubs en barren in Ierland hebben financiële moeilijkheden ervaren in december 2021, blijkt uit onderzoek van Real Business Rescue. In de afgelopen twee jaar is het aantal pubs en barren die het financieel moeilijk hadden gestegen met maar liefst 23%. Welke invloed heeft dit gehad op de pubs, muzikanten én de bezoekers in Dublin? 

Ierse pub index

Dat de pubs het moeilijk hebben gehad, staat vast. David McWilliams heeft echter een andere theorie waaruit je kunt opmaken hoe goed of slecht het gaat met de economie van een land. Dit doe je aan de hand van het aantal pubs in een stad. Hieronder lees je hoe deze theorie in elkaar steekt. 

luciageelen

Om te berekenen hoe goed of hoe slecht het economisch gezien met een land of stad gaat is er van drie verschillende steden berekend wat de pub index is om deze onderling te vergelijken.

Voor Dublin: 800 : 544.107 = 0,0014703, afgerond 0,001 pubs per hoofd van de bevolking. 
Voor Londen: 5.000 : 8,982,000 = 0,00055667, afgerond 0,0006 pubs per hoofd van de bevolking. 
Voor Amsterdam: 17 : 873.338 = 0,00001947, afgerond 0,00002 pubs per hoofd van de bevolking. 

Hieruit blijkt dat Dublin koploper is: per 1000 inwoners is er 1 pub tot de beschikking. Volgens David McWilliams gaat het dus economisch goed in Dublin.  

Ieren drinken veel: feit of fabel? 

Van die 7.000 pubs in Ierland zijn er in Dublin ruim 800 te vinden. Betekent dit dat de gemiddelde Ier ook iedere avond in de kroeg te vinden is? We vroegen het mensen op straat.

Top 5 pubs in Dublin

Dat pubs populair zijn onder de Ieren is zeker: hieronder vind je een lijst van de vijf favoriete pubs in Dublin van de Ierse student, pubwatcher en échte pubganger Hadi Dynamite (22). 

Wat zijn die horecavakbonden?

In tijden van lockdown hebben horecavakbonden zoals de VFI en de LVA zich ingezet om de pubs financieel te steunen. Maar wat zijn die vakbonden en waar staan zij voor? Je leest het hieronder.

€9-rule

Om draaiende te blijven legde de overheid de 9-rule op aan de Ierse pubs. Een pub mocht alleen open onder de voorwaarde dat er, naast drank, ook eten geserveerd werd wat minimaal 9 kostte. Deze regel zorgde voor weerstand, ook in Dublin. Uiteindelijk werd de regel per 10 mei 2021 geschrapt. Pubeigenaar van The Cobblestone, Thomas Mulligan (36), vond dit geen goed besluit. Hij voelde zich totaal niet gesteund door zowel de overheid als de horecavakbonden, zoals de The Licensed Vintners Association (LVA) en de Vintners’ Federation of Ireland (VFI). “Ze spreken niet namens álle pubs. Van het €9-idee, een initiatief van hun, hebben wij geen profijt. Dat is alleen voordelig voor de grote pubs die ook een keuken hebben en geld genoeg hiervoor.”

Steun vanuit de LVA

De LVA kondigt aan zich in te zetten voor financiële support vanuit de overheid voor lokale pubs in Dublin. Eigenaar Thomas Mulligan van traditionele Ierse pub The Cobblestone voelt echter geen steun vanuit de LVA. Hij uit zijn frustraties over de lockdown en de LVA.

Stamgast Catharine Kennedy

Op het hoekje van de straat, ergens in de wijk ‘The Smithfield Square’, zit een van de oudste traditionele pubs van Dublin: The Cobblestone. De pub bestaat al jaren en de stamgasten kennen elkaar goed. Een van de vaste gasten is Catherine Kennedy (64), zij komt hier al meer dan tien jaar. Catherine is op haar vaste kruk aan de bar te vinden met een net getapte traditionele Ierse Guinness in haar handen en vertelt over haar liefde voor de pub.

Pub-ganger Catherine Kennedy. Foto: Redactie luciageelen

“Iedereen die je om je heen ziet, kent elkaar. Ik kom hier inmiddels al zo lang dat ik de huidige eigenaar heb zien opgroeien. Het is een mooi familiebedrijf en deze pub is voor iedereen hier een tweede thuis. Wat The Cobblestone zo speciaal maakt is de sfeer die er hangt. Iedereen heeft het leuk en dit is een ontmoetingsplek voor alle generaties”, zegt Kennedy.

Sociale contacten

Tijdens de lockdown heeft Catherine haar best gedaan om toch sociaal contact op te zoeken. Net zoals alle andere Ieren was ze genoodzaakt dit buiten de pubs te doen. ‘’Ik begon contact te zoeken buiten de pubs. ‘’Ik ben accordeonlessen gaan volgen. Ik zag de lockdown als een kans om een nieuw project op te pakken. Vandaag is de eerste dag dat ik met mijn accordeon in The Cobblestone ga spelen.”

Het belangrijkste van een pub is volgens haar de interactie met andere mensen. Tijdens de lockdown in Ierland was The Cobblestone gesloten, en daarmee verdween voor Catherine een groot deel van haar sociale leven. “Je kan met iedereen een praatje maken als je in The Cobblestone bent. Dat heb ik echt enorm gemist tijdens de lockdown. Als ik hier ben dan vergeet ik eventjes al mijn zorgen. Veel mensen die hier komen, komen alleen. Dit is voor hen de plek waar ze mensen ontmoeten en waar ze hun sociale contacten kunnen onderhouden. Voor mij is dat precies hetzelfde, ik heb me erg eenzaam gevoeld tijdens de lockdown en ik ben heel blij dat alles in Ierland nu weer open is.”

Dé typische Ierse pub

Een typisch kenmerk van een traditionele Ierse pub is volgens Catherine de livemuziek. Zo ook bij The Cobblestone: bij binnenkomst zie je meteen een groep Ierse muzikanten. Overal waar je kijkt zijn mensen aan het dansen en aan het meezingen. ‘’Muziek is voor ons gewoon heel belangrijk, het verbindt de mensen. De muzikanten die hier komen spelen krijgen ook een speciaal plekje op de muur in de pub.’’

Andere Pub eigenaren aan het woord

Michael Schwiffer (35), eigenaar van pub-restaurant Forno500, heeft zijn hoofd nog nét boven water kunnen houden in coronatijd. “Gelukkig voor mijn restaurant verkochten we nog maaltijden door bestellingen. Met name afhaalpizza’s waren populair”, vertelt hij. “Maar je zag wel week in week uit andere horecazaken lijden, sluiten of erger. De meeste mensen gingen buiten drinken, op straat.”

The Parnell Heritage Pub werkte gedurende de lockdown niet met afhaal, iets waardoor eigenaar Louis Broader (62) wél inkomsten misliep. Hij omschrijft het zelf als “de grootste fout van zijn leven.” “Mijn horecahart is meerdere keren gebroken in die periode. Al die lege pubs… Naast de standaard locals zijn wij, net als andere traditionele pubs, heel erg afhankelijk van toeristen. Zij zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de alcoholconsumptie.

Louis Broader. Foto: Lennard Vader

Het missen van de pubs betekende ook voor veel muzikanten geen inkomsten. Michael Schwiffer noemt de live-muziek die bij de pubs in de Ierse hoofdstad komt kijken iets ‘‘onmisbaars’’ en “een tragedie voor de traditionele pubmuziek”. Muzikanten zouden volgens hem niet worden ontdekt als ze niet live spelen. “Ik heb bands/muzikanten ontdekt door juíst naar live concerten te gaan.”

Table-for-one Cultuur- de pub in tegen de eenzaamheid 

Catherine is niet de enige die zich door het sluiten van de pubs eenzaam heeft gevoeld. De pubs in Dublin zijn gevuld met éénpersoonstafeltjes. Veel mensen komen in hun eentje naar de pub toe om ’s avond daar hun vrienden te treffen, en nieuwe mensen te leren kennen. Vooral voor de ouderen is het belangrijk om naar de pubs toe te kunnen omdat ze daar mensen van alle verschillende leeftijden tegenkomen.

luciageelen

Uit een onderzoek van de TILDA van ierland (Findings from The Irish Longitudinal Study on Ageing) uit 2019 van voor de lockdown is gebleken dat er al eenzaamheid heerste onder de Dublinse bevolking, en dan nog specifieker de oudere generatie.  

Uit deze tabel met de cijfers van het onderzoek is af te lezen hoe eenzaam de oudere bevolking van Ierland is in 2019.  

Uit de cijfers van de tabel is af te lezen dat de oudere generatie van mensen die in Dublin woonachtig zijn zich minder eenzaam voelde dan de mensen buiten Dublin in 2019, toen de pubs nog dagelijks te bezoeken waren.  

Samenhorigheidsgevoel

Volgens Catherine Kennedy en Thomas Mulligan is de eenzaamheid in Dublin minder erg dan in andere vergelijkbare steden omdat Dublin bekend staat om de saamhorigheid. Volgens Catherine is Dublin speciaal omdat het voelt als een dorp, terwijl het een van de grootste steden van ierland is. Zo denkt ook pub eigenaar Thomas Mulligan er over; ‘’Ik zie veel bekende gezichten in mijn pub, en ik merk dat er vooral dat ouderen het heel fijn vinden om hier iedere avond hun vrienden en nieuwe mensen te treffen.’’ Catherine zegt dat ze de pubs enorm heeft gemist tijdens de lockdown en dat haar hele sociale leven weg viel van de ene op de andere dag.  

Maart 2020 gingen de eerste coronamaatregelen in in Dublin, en een onderdeel daarvan was het sluiten van de horeca. Trinity College heeft naar aanleiding van de corona pandemie onderzoek gedaan naar diens gevolgen op de eenzaamheid onder ouderen.  

Uit dit onderzoek is gebleken dat de oudere bevolking van Ierland zich geïsoleerd voelde, en dat de lockdown heeft geleid tot meer eenzaamheid en depressiviteit.  

  • Loneliness:30% of older adults feel lonely at least some of the time. Increased isolation has resulted in an increase in loneliness across the population. 
  • Loneliness: Loneliness is associated with poorer overall quality of life and physical and mental health. Increased loneliness and social isolation due to COVID-19 restrictions have had a negative effect on the wellbeing of the population. 

Bron; TILDA research 2020 

Goede hoop

Twee jaar verder is er gelukkig een hoop veranderd, en weer terug bij hoe het vroeger was volgens Catherine Kennedy. ‘’Nu ik weer mag, ga ik iedere avond naar mijn favoriete pub. Naar de pub toe gaan was de afgelopen twee jaar helaas niet vanzelfsprekend, en gelukkig is dat nu allemaal weer mogelijk zonder restricties. Ik heb goede hoop voor de toekomst.’’ Zegt Catherine.

Dubbel gevoel

Pub eigenaar Thomas Mulligan is iets terughoudender in het uiten van zijn enthousiasme over de opheffing van alle coronamaatregelen in de Ierse horeca. ‘’Ik ben natuurlijk blij dat ik weer mensen mag ontvangen, ik heb dat zo gemist. Toch vind ik het moeilijk om volledig te geloven dat de situatie zo blijft en dat we volgend jaar niet weer in een lockdown zitten, want zowel het virus als de politiek is onvoorspelbaar.’’

”We were the first to go and the last to come back”

Toen de pubs voor een kleine twee jaar on and off de deuren moesten sluiten, konden muzikanten ook niet meer optreden en heb je als muzikant automatisch geen inkomen meer. Ook Ray Cox (58) en Joe Wynne (44) maakten dit mee. Ze vertellen over hun ervaringen tijdens de sluiting van de pubs en wat ze in de tussentijd hebben gedaan.