Het programma Goolse Kringen van De Lokale Omroep Goirle organiseerde afgelopen woensdagavond de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Goirle. Een nieuwe partij schiet naar de tweede plaats en veel zetels worden ingeleverd. Vooral het CDA lijdt onder de uitslagen.    

Een volle Jan van Besouwkapel voor de uitslagen van de verkiezingen Dirkje Blikman

Al snel bleek dat partij Lijst Riel Goirle net als de vorige gemeenteraadsverkiezingen de nummer 1 was met 2208 stemmen. De partij is van 4 naar 5 zetels gestegen. Een opvallende nieuwkomer op nummer 2: Gezond Verstand Goirle Riel met 1818 stemmen. Zij krijgen in een klap 4 zetels. Ook de PvdA schiet raak. In 2018 had de partij 641 stemmen tegenover een verpletterende 1286 stemmen deze verkiezingen. De PvdA krijgt hierdoor 2 zetels in de gemeenteraad.

Joep van Iersel, lid van partij Lijst Riel Goirle, is te spreken over de uitslagen en verwachtte niet anders van zijn partij. Over een coalitie wordt ook al het een en ander besproken volgens van Iersel. “De coalitie is al wel een beetje bekend, het zal waarschijnlijk onze partij worden met Gezond Verstand Goirle Riel en de Partij van de Arbeid, maar dat zijn zorgen voor later.”

Voor de nieuwe partij Gezond Verstand Goirle Riel was de avond een groot feest. Flessen champagne werden opengetrokken en het bier vloeide rijkelijk. Partijleider Corné de Rooij is tevreden met de uitslag. “We hebben veel campagne gevoerd. Het kan en moet anders, en daar gaan we ons voor inzetten.” De partij is het niet eens met hoe het er nu voorstaat in Goirle. Ze willen een gemeenteraad die er voor iedereen is en niet voor een klein clubje dicht bij het vuur.

Flinke domper landelijke partijen

Voor lijsttrekker Tess van der Wiel van het CDA vielen de stemmen flink tegen. In 2018 was er 1639 keer gestemd op het CDA tegenover een schrale 645 in 2022. Daarmee is de partij gehalveerd en levert ze 2 van haar 3 zetels in. Hierdoor is het CDA niet meer de tweede, maar de zevende partij in Goirle. Van der Wiel had ‘op meer gehoopt te hebben’. Dat het een zware avond voor landelijke partijen zou worden was al verwacht. VVD levert ook één zetel in. D66 blijft stabiel en behoudt 2 zetels.

Ook de partij Pro Actief Goirle levert in. Partijlid Godfried Hijl had graag de 3 zetels willen behouden: “dat was mooi geweest, maar het kunnen er ook 2 worden”. En dat was het geval. Over Gezond Verstand had Hijl wel zijn bedenkingen. “Je ziet dat Gezond Verstand Goirle Riel heel optimistisch is, maar dat zullen ze ook waar moeten maken.  Ik ben benieuwd of ze dat gaat lukken.”

Aantal stemmen per partij en de zetelverdeling

Wat je vooral ziet is dat de lokale partijen de gemeenteraad overnemen in Goirle. De landelijke partijen zijn fors gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De stemopkomst was lager dan in 2018. Toen was de opkomst 54,9% tegenover 52,2% dit jaar.

Op maandag 21 maart worden de officiële uitslagen geplaatst op de site van gemeente Goirle.