De stembureaus zijn gesloten, de stemmen zijn bekend. Bij evenementenlocatie fort St. Gertrudis liep woensdagavond de spanning hoog op toen bekend werd dat Gemeentebelangen als nieuwe partij een inhaalslag maakte. Keerpunt74 behaalde vrijwel een gelijk aantal stemmen als vier jaar geleden en blijft daarmee de grootste partij in de gemeente, Lokaal+ heeft iets in moeten leveren maar blijft naar verwachting op vier zetels staan.

De livemuziek van The Pianoman and Friends komt rond 11.00 uur tot zijn einde als de presentator de stemmen van maandag bekendmaakt. Burgemeester Marian Witte licht de eerste cijfers toe. Na een korte stilte begint het te rumoeren. “Dit is nog maar het begin,” zegt John van Vugt, lijsttrekker van Keerpunt74. De partij is gemakkelijk te onderscheiden in de zaal door de gele sjaaltjes die ze gezamenlijk dragen. Na een korte stilte begint het weer te rumoeren en klinken de pianoklanken weer door de boxen van de ruimte heen.

Lisa Schuurmans

De leden van Keerpunt74 zijn gemakkelijk te onderscheiden door de gele sjaaltjes. Foto: Lisa Schuurmans.

Tijdens de uitslagavond van gemeente Geertruidenberg was de spanning om te snijden, en niet alleen tussen de uitslagen door. Naast het oud zeer, de rommelige bestuursperiode waarbij onder andere Wethouder Kevin van Oort het bestuur verliet en de coalitie viel, werd maandag bekend gemaakt dat het vertrouwen in Albert Smit kwijt is wegens belangenverstrengeling. Het vermoeden bestond dat hij zich had gemengd in een lopend aanbestedingstraject waar zijn werkgever bij was betrokken. Een onafhankelijk onderzoek vond plaats en afgelopen maandag werd een motie van wantrouwen aangenomen met veertien stemmen voor en één stem tegen. Eerder vertrok hij als wethouder in 2012 wegens een relatie met een medewerkster van de gemeente, maar nu stelt hij zich opnieuw verkiesbaar met de nieuwe partij Gemeentebelangen. Aan het begin van de avond wordt medegedeeld dat ze ondanks de voorvallen positief naar deze avond willen kijken.

Concurrentie
Drie kwartier later zijn alle stemmen van de locaties bekend en worden deze per stembureau weergegeven op het grote scherm. De zenuwen nemen toe en gejuich klinkt vanuit Keerpunt74 wanneer Gemeentebelangen ‘slechts’ 28 stemmen weet te vangen op de locatie van het Sportcafé. Op het gemeentehuis zijn de meeste stemmen voor Lokaal+ binnengebracht; zij weten op deze locatie 326 stemmen binnen te halen. “Die tweede plek zit er wel in,” reageert lijsttrekker Mike Hofkens koeltjes. Er klinkt gejuich en er wordt geklapt.

Iets later zijn de uitslagen van de gehele gemeente bekend. Burgemeester Witte maakt bekend dat het opkomstpercentage 46% bedraagt, bijna 5% minder dan het historisch lage landelijk gemiddelde. Een geruisloze stilte neemt de zaal over wanneer ze aangeeft de uitslagen bekend te maken.

Wederom blijkt Keerpunt74 de grootste binnen de partij te zijn. “We hebben hier heel hard voor gewerkt,” begint Van Vugt zijn toespraak. “Het is nu tijd dat we de verbinding en overeenkomsten gaan opzoeken.” In de vorm van een samenwerkingsakkoord, als het aan hen ligt.

Lokaal+ ontvangt 1690 stemmen en Morgen! volgt met 1311 stemmen. Anke Voulon, lijsttrekker van de progressieve partij, lacht breed als ze haar bos bloemen in ontvangst neemt. “We zijn hier heel tevreden mee, ik ben blij dat ik mezelf de eerste vrouwelijke lijsttrekker mag noemen in dit rijtje. We gaan er iets moois van maken!”

Teleurstelling
Maar er klinkt ook minder positief geluid. Vooral voor de fracties van de landelijke partijen, het CDA en de VVD, is de uitslag een flinke tegenvaller. De christendemocratische partij heeft in vergelijking met vier jaar geleden 380 stemmen moeten inleveren. “Erg teleurstellend, maar als je kijkt naar de landelijke stemmen hadden we niet anders verwacht,” geeft Berrie Broeders, lijsttrekker, aan.
Als laatste wordt de uitslag van de nieuwste partij, Gemeentebelangen, bekendgemaakt. 1022 stemmen in totaal. Daarmee zijn ze de vierde partij geworden. “We zijn verdomd trots,” glundert lijsttrekker Albert Smit, “Helemaal als je kijkt naar de tegenwind die we de afgelopen periode hebben gehad.”

Lijsttrekker Gemeentebelangen Albert Smit neemt een bos bloemen aan van burgemeester Marian Witte
Lisa Schuurmans

Lijsttrekker Gemeentebelangen Albert Smit neemt een bos bloemen aan van burgemeester Marian Witte.

Tekst en foto’s door Lisa Schuurmans.