Oranje-coach Louis van Gaal is dinsdag positief getest op het coronavirus. De trainer is daardoor niet aanwezig bij het oefenduel met Denemarken, dat aanstaande zaterdag op het programma staat. Dat meldt de KNVB in een persbericht.

De zeventigjarige oud-voetballer was afgelopen maandag nog wel aanwezig bij de persconferentie in aanloop naar het oefenduel in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, maar gaf toen al aan last van verkoudheidsklachten te hebben. Nu hij positief is getest moet Van Gaal in quarantaine en wordt hij tijdelijk vervangen door zijn assistenten Danny Blind en Henk Fraser. Of hij ook het oefenduel met Duitsland (volgende week dinsdag) aan zich voorbij moet laten gaan, is nog onduidelijk.

Heupbreuk

Het is niet voor het eerst dat de Amsterdammer als bondscoach van Oranje tijdens een wedstrijd niet zelf langs de lijn zal staan. In november vorig jaar brak hij zijn heup na een harde val, waarna hij noodgedwongen de trainingen leidde vanuit een golfkarretje. De wedstrijd Nederland – Noorwegen (2-0) bekeek Van Gaal toen vanuit een skybox in de Kuip. Via een oortje gaf hij zijn assistenten aanwijzingen.

WK in Qatar

De duels tegen Denemarken en Duitsland zijn een voorbereiding op het WK in Qatar, dat in november van start gaat. Van Gaal wilde net deze week starten met het invoeren van een nieuwe manier van spelen, waardoor zijn positieve test uiterst ongelegen komt. Er was de komende tijd al weinig tijd om het nieuwe speelsysteem te verwerken en dat wordt nu dus nog minder.