Foto: Unsplash

Waar onder andere de Volkskrant en NU.nl schrijven over Kyviv en Charkiv, blijft de FHJ Nieuwsredactie gebruik maken Kiev en Charkov. De redactie zal daarin één koers varen en in alle berichtgeving gebruik maken van de Nederlandse spelling.

Nu de FHJ Nieuwsredactie een deelredactie Oekraïne in het leven heeft geroepen, is het belangrijk dat er in alle verhalen dezelfde spelling van de Oekraïense steden wordt gebruikt. Ook om verwarring onder de lezers te voorkomen. De keuze is gevallen op de Nederlandse spelling. Daarmee volgt de FHJ Nieuwsredactie het advies van de Nederlandse Taalunie op. Ook zijn deze benamingen het meest bekend onder Nederlanders. Zo werd de naam Kiev al voor het ontstaan van de Sovjet-Unie gebruikt.

Verschillende media in Nederland en ook wereldwijd hebben gekozen om over te stappen op de Oekraïense spelling van de steden. Oekraïne pleit sinds 2019 al voor het gebruik van bijvoorbeeld Lviv in plaats van Lvov, en deze campagne is na de Russische invasie een nieuw leven in geblazen.

De FHJ Nieuwsredactie ziet ondanks de recente gebeurtenissen geen aanleiding om over te stappen naar andere spelling. In Nederland wordt ook geschreven over Parijs en Berlijn in plaats van Paris en Berlin. De Nieuwsredactie is, net als RTL Nieuws, van mening dat de Nederlandse benamingen het meest neutraal en ingeburgerd zijn.