Marc Overmars is afgelopen maandag gepresenteerd in zijn nieuwe functie bij Royal FC Antwerp. Nog geen twee weken nadat Overmars is ontslagen bij Ajax heeft de voormalig technisch directeur het aanbod van Royal Antwerp FC geaccepteerd om dezelfde functie te vervullen bij de Belgische club. De Belgische media zijn verrast over dit gehaaste besluit.

Na een melding van seksueel overschrijdend gedrag is Marc Overmars ontslagen als technisch directeur bij voetbalclub Ajax. Nu anderhalve maand later is bekend dat Overmars dezelfde functie gaat bekleden bij Royal Antwerp FC. In een artikel in Het Laatste Nieuws wordt gespeculeerd dat de gesprekken tussen Antwerp en Overmars al twee weken na het ontslag zijn begonnen.

In Nederland is veel ophef over het besluit, maar ook de Belgische media reageren verrast op de nieuwe functie van Overmars. Belgisch sportverslaggever Yanco Beeckman van Nieuwsblad vindt het lastig ethisch te verantwoorden. “Er had betere communicatie moeten zijn vanuit Antwerp. Het is heel vreemd zo ineens.”

Bij de presentatie van Antwerp FC afgelopen maandag was Overmars erg duidelijk over zijn vorige rol binnen Ajax en wil hij dat hoofdstuk verder achter zich laten. “Het was een heel spijtig vertrek, maar daar moet je doorheen. Je moet verder. Over die zaak is niet echt gesproken, maar ik beloof dat wat bij Ajax is gebeurd, hier niet meer zal gebeuren”, aldus Overmars bij de presentatie.

Cancel culture speelt geen rol

Bij grensoverschrijdende gevallen komt vaak de term cancel culture voorbij. Hierbij wordt iemand uit sociale of professionele kringen verdreven, of dat nu online, op sociale media of persoonlijk is. Voor Marc Overmars lijkt dit minder een rol te spelen. Dat de oud technisch directeur van Ajax weer zo snel aan de bak kon is voor Beeckman dan ook geen verrassing. De kans dat Overmars ergens anders werd gevraagd was groot volgens de sportverslaggever. “Het was een buitenkans voor Antwerp om Overmars te vragen. Hierbij moesten ze snel handelen.”

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag wordt nog onderzocht binnen Ajax. Of het uiteindelijke oordeel gevolgen heeft voor Overmars betwijfelt Beeckman. “Ik denk niet dat het zijn functie in gevaar brengt. Misschien dat het voor hem persoonlijk wel invloed heeft. Alles komt dan weer naar boven.”