Foto ANP/ Rob Engelaar

Zowel de vakbond CNV als FNV wil door de stijgende benzineprijzen dat iedereen de maximale, onbelastbare reiskostenvergoeding krijgt. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Jannes van der Velde, woordvoerder van AWVN (branchevereniging voor werkgevers) : “De reiskostenvergoeding is al afgesloten in het contract dat je met je werkgever hebt.”

Geschreven door: Ties Bodde

Met de huidige wetgeving mogen werkgevers maximaal negentien cent per kilometer onbelast vergoeden aan werknemers. Volgens vakbond CNV is dat te weinig. “Door de negentien cent die je nu vergoedt krijgt, ga je het niet redden om met de auto naar het werk te gaan. De overheid wil net zo goed de reiskostenvergoeding verhogen naar 23 cent, alleen dan pas in 2024. Dat vinden wij te laat, omdat nu de benzineprijzen heel hoog zijn. Wij willen dat de onbelaste reiskostenvergoeding naar 23 cent gaat”, zegt Jolanda van Zwieten, persvoorlichter van CNV. 

Waar de CNV de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd wil zien worden naar 23 cent, ziet de FNV het net anders. “Geef iedereen eerst de negentien cent kilometervergoeding. Veel werkenden, die al weinig verdienen, krijgen minder vergoeding. Mensen moeten soms langer reizen als hun werk ver weg is, en dan kan het voorkomen dat ze moeten betalen om naar werk te komen door te weinig vergoeding”, zegt woordvoerder Mariëtte van Dijk van FNV. Van Zwieten is het verder wel eens met deze uitspraak. “We moeten inderdaad eerst streven naar de negentien cent vergoeding. Je ziet nu dat veel werknemers tien cent, of zelfs zes cent krijgen. Dat is veel te laag en daarom moet het omhoog.”

Niet zo makkelijk

Toch gaat dit niet zo makkelijk. “Hoeveel onbelastbare reiskostenvergoeding de werknemer krijgt, staat in het contract dat hij heeft afgesloten met de werkgever. Zo’n contract wordt vaak voor meerdere jaren afgesloten en kan niet zomaar worden gewijzigd. Dat kan dus minder zijn dan 19 cent”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van AWVN. 

In 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar 23 cent. Waar volgens de CNV dit naar voren moet worden gehaald, kan dat niet volgens de AWVN: “De overheid kan niet zomaar meer geld uitgeven aan iets. Mensen willen veel, maar niet alles kan. We kunnen ook niet opeens 30 miljoen meer uitgeven aan een leger”, aldus Van der Velde.