Foto: ANP – Gregor Schlaeger / VISUM

Het aantal kinderen dat op controle ging bij de tandarts is in 2020 gezakt. Bijna één op de vijf kinderen komt niet bij de tandarts. Onder andere in Zeeuws-Vlaanderen is de opkomst laag. Dit blijkt uit een onderzoek van Vektis in opdracht van expertisecentrum Pharos. Tandartsassistente Sabina Loof uit het Zeeuwse Hulst reageert verbaasd.

Het percentage kinderen dat niet regelmatig bij de tandarts komt is hiermee gegroeid van vijftien procent naar achttien procent. Sabina Loof, tandartsassistente bij Tandheelkundig Centrum Tivoli in Hulst, ziet dit niet overduidelijk terug in de praktijk waar zij werkt. ‘’Ik merkte er zelf niet zo veel van, maar nu ik erover nadenk zie ik inderdaad wel een verandering de goede kant op als ik 2020 vergelijk met 2021. En die verandering zet zich door. Dit jaar zie ik steeds meer ouders met kinderen naar de tandarts komen.’’

Coronalockdown

Pharos vermoed dat de sterke afname van tandartsbezoeken onder kinderen te maken heeft met de coronalockdown. Volgens het kenniscentrum is dit problematisch omdat onbehandelde gaatjes kunnen leiden tot onder andere diabetes, long- hart- en vaatziektes en reuma.  Het onderzoek laat ook zien waar in het land kinderen in 2020 het vaakst een controle oversloegen.

Onbewuste ouders

Om te zorgen dat er zo veel mogelijk mensen terugkomen verstuurt Tandheelkundig Centrum Tivoli kaartjes als het weer tijd is voor een afspraak. Ook heeft Sabina een paar maanden geleden nog een instructie over de tandarts gegeven op de school van haar dochtertje. Ze denkt zeker dat de coronalockdown een rol gespeeld heeft, maar daarnaast spelen de ouders volgens haar soms ook een rol, al is deze vaak onbewust. ‘’Ik denk dat sommige ouders zich niet beseffen dat kinderen op tweejarige leeftijd al gaatjes ontwikkelen. Ze zijn zich er niet van bewust dat gaatjes in een melkgebit ook veel schade kunnen opleveren.’’