Bron: ANP / Koen van Weel

Ziekenhuizen, artsen, kankerpatiënten en KWF Kankerbestrijding hebben vandaag een duidelijke oproep: stop per direct met de verkoop van tabak. Maar supermarkten wachten liever nog een paar jaar. Pas in 2024 moeten zij officieel stoppen met de verkoop van sigaretten. “De consument kiest er zelf voor om het product te kopen”, zegt Felicity Nieman, communicatiemedewerker van PLUS. 

De regels voor de branche zijn duidelijk: vanaf 2024 mogen zij geen sigaretten meer verkopen. Maar nu nog wel. “De overheid heeft reeds aangekondigd het aantal verkooppunten te willen terugbrengen”, vertelt Lindsay van de Kerkhof, communicatiemedewerker Jumbo Supermarkten. “Dit betreft wet- en regelgeving die geldt voor de gehele branche.” De sigaretten schappen in Jumbo Supermarkten zullen dus pas over twee jaar worden leeg gehaald.

Eigen keuze om sigaretten te kopen

Supermarkt PLUS sluit zich hier bij aan: “De consument kan bij ons terecht voor al haar dagelijkse boodschappen”, legt Nieman uit. De uiteindelijke keuze om het product te kopen is volgens haar aan de consument. “In lijn met de wet- en regelgeving stoppen wij per 2024 met de verkoop van rookwaren.”

Terwijl deze supermarkten wachten tot de regelgeving in gaat, stopte LIDL al in 2021 met de verkoop van tabak. Of het destijds een goede zet of enkel een marketingstunt was blijft achterwege, want antirookorganisaties zijn er hoe dan ook blij mee. “We weten dat ruim 80 procent van de longkankergevallen wordt veroorzaakt door roken”, zegt Carla van Gils van KWF Kankerbestrijding. Kanker noemt zij ook wel “de andere pandemie”, vertelt ze in het AD.

Oproep zet weinig op gang

In de oproep worden niet alleen supermarkten, maar ook tankstations en gemakszaken opgeroepen om per direct de sigaretten uit de winkel te halen. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent”, verklaren de organisaties in de oproep.