Foto: ANP / Remko de Waal

De stijging van de voedselprijzen heeft grote invloed op de Nederlandse voedselbanken. Ook de energieprijzen en de binnenkomende Oekraïense vluchtelingen spelen hierin een rol. Daardoor zullen ze het in de toekomst moeilijk kunnen gaan krijgen. ‘’Voor nu is het nog te overzien, maar we maken ons zeker zorgen.’’

Vorig jaar was er ook al een stijging te zien van mensen die hulp van de voedselbank nodig hebben. De oorzaak hiervan was de coronacrisis. Door de oorlog in Oekraïne zal er weer een forse stijging kunnen ontstaan. Bij de voedselbank in Eindhoven zien ze het begin van die stijging al. ‘’Voor nu is het dus nog te overzien, maar we maken ons zeker zorgen over de toekomst,’’ aldus Rob Baken, voorzitter van de Eindhovense voedselbank. In 2020 had de Eindhovense vestiging 650 cliënten. Nu ligt dat cijfer rond de 550. ‘’We hopen dat we op den duur niet hoeven te bezuinigen op bijvoorbeeld voedselpakketten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.’’ Baken is bang dat als de prijzen explosief gaan stijgen, dat er aangeklopt moet worden bij de overheid. ‘’We zijn cruciaal in de voedselketen. Dan moeten ze hulp bieden.’’

Voedselbanken zijn onmisbaar voor 40 duizend gezinnen per week. Meerdere voedselbanken geven aan dat de stijgende voedselprijzen, energieprijzen en de Oekraïense vluchtelingen in Nederland invloed gaan hebben op de hulp die ze bieden.

De tekst gaat verder onder de infographic.

annelotbezemer

Ook de Groningse voedselbank merkt deze invloeden. Zij zien ook een stijging van het aantal cliënten. ‘’Dit komt niet alleen door de prijzenstijging, maar ook doordat we nu rechtstreeks te bereiken zijn’’, aldus Maria Jongsma, bestuurslid van de Groningse voedselbank. De Groningse vestiging krijgt nu ongeveer tien aanvragen per week. ‘’Landelijk wisselen we ook groente en fruit uit, dus dat helpt ook enorm.’’ Als de prijzen nog harder gaan stijgen, zal de Groningse Voedselbank het beschikbare bedrag per cliënt opnieuw moeten bekijken.

Oscarine Vonk van de Amsterdamse voedselbank ziet nu nog geen effect op de aanmeldingen bij de  Amsterdamse vestiging. ‘’Ik heb met de buurtteams gesproken en zij geven aan dat het nog te vroeg is om er uitspraken over te doen.’’ Vonk geeft aan dat de hoge energieprijzen en de vaste lasten nog een grotere rol spelen dan de voedselprijzen. ‘’Als je kijkt naar de armoede in Nederland, dan is deze ontwikkeling zorgelijk.’’