De nummer één van de tenniswereld, Ashleight Barty zet op vijfentwintigjarige leeftijd plots een punt achter haar carrière. Dit liet de Australiër weten tijdens een interview op de website profbond WTA eerder vandaag. Opvallend is dat zij niet de enige jonge topsporter is die deze keuze maakt. Sportpsycholoog Martin Pet merkt dat de grootste reden om te stoppen de druk in de sportwereld is.

Barty geeft als hoofdredenen het gebrek aan fysieke drive en emotionele honger. Ze zegt dat ze alles mist wat nodig is om haarzelf uit te dagen als topsporter. Ook topschaatser Nils van der Pool (25), olympisch handboogschieter Sjef van den Berg (26) en profvoetballer Davy Pröpper (30) maakten afgelopen jaar de keuze om een punt achter hun carrière te zetten. De profs hebben één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk gestopt wegens de hoge druk die de topsportwereld met zich meebrengt.

Meer belangen leidden tot hogere druk

Sportpsycholoog Martin Pet, aangesloten bij de Vereniging voor Sportpsychologen in Nederland (VSPN), is geneigd om te zeggen dat de druk is toegenomen. “Met name door de financiële belangen.” Hij legt uit dat veertig jaar geleden sporters er nog een baan naast hadden, dat is nu niet meer het geval. “Sporters leidden nu letterlijk en figuurlijk hun leven door middel van de desbetreffende sport, aangezien het nu dé bron van inkomsten is.” Dit leidt tot prestatiestress.

Onvrijwillig in de spotlight

Naast de prestatiedruk van de sport zelf, zorgen externe factoren; zoals de media en rol als voorbeeldfunctie, ook voor stress. “De schijnwerpers waarmee topsporters mee te kampen hebben zijn niet dé reden waarom ze gaan sporten”, legt Pet uit. “Sporters willen maar één ding en dat is lekker sporten en eventueel records verbreken.” Dit gaat volgens de psycholoog nu lastig omdat men continu op de lip zit van de sporter. “Je kan dan niet ‘gewoon’ lekker sporten”, benadrukt Pet.

Komst van sociale-media

“Het is opvallend om te zien hoeveel mensen stoppen, terwijl ze in de absolute top zitten”, zegt Pet terwijl hij het heeft over het besluit van toptennisser Barty. Dit gebeurt niet zo vaak – meestal stopt men in het dal van de carrière. “Al heb je in de top inderdaad ook de luxe om te kunnen stoppen, omdat je dan genoeg hebt verdiend.”

Volgens de sportpsycholoog wordt het nieuws over het stoppen van jonge sporters wel meer opgepikt door de media dan voorheen. Hij vindt dit een positieve ontwikkeling aangezien de berichtgeving ervoor zorgt dat er meer wordt nagedacht over de mentale gezondheid van de sporters. Daarnaast kunnen de jonge sporters zien dat ook de profs soms hulp nodig hebben bij hun mentale gesteldheid, legt Pet uit.