Uit een enquête van vergelijkingssite Independer blijkt dat acht van de tien starters twijfelt of ze ooit nog een woning kunnen kopen. Wil je als alleenstaande in Tilburg een appartement van 60m2 kopen? Dan moet je daar met een gemiddeld bruto jaarsalaris van 38 duizend euro, nog eens 20.192 euro aan ‘eigen geld’ voor neerleggen.

Een bedrag dat de gemiddelde starter met een starterssalaris van maximaal 2800 euro per maand, een hoge studieschuld niet snel bij elkaar heeft verzameld.

Hierdoor blijven ambitieuze jongvolwassenen noodgedwongen langer in studentenhuizen wonen. Zo ook de 29-jarige Alaa Eisa uit Tilburg.

  • De 29-jarige Alaa Eisa woont sinds 2014 in een studentenhuis en is ruim drie jaar op zoek naar een woning voor zichzelf. “Ik werk al jaren fulltime, en heb daarnaast nog een jaar een eigen bedrijf gehad. Hierdoor is mijn spaarrekening gegroeid, maar het is nog steeds niet genoeg. Als ik een beetje creatief met mijn connecties om ga vind ik wel iets, maar snel zal het niet gaan.”
  • “Ik leef met vier super fijne huisgenoten samen, maar als ze om acht uur ’s ochtends een ontbijtje gaan maken ben ik direct geïrriteerd. Om de twee weken heb ik doordeweeks shifts van 23:00 tot 07:00. Staat er dan overdag iemand in de tuin, dan denk ik: kan dat niet wat zachter? Maar ik neem het ze niet kwalijk. Normaal gesproken zou ik me daar niet aan irriteren en dat wil ik ook helemaal niet. Bovendien: ze doen helemaal niks fout.”
  • Hoe vaker hij zijn huisgenoten spreekt, hoe meer hij het zich beseft: dit is geen plek voor een starter. “Mijn werk is onregelmatig. De ene week werk ik ochtenden, dan weer middagen en soms ook ’s nachts." Hij kijkt snel op zijn telefoon. “Shit, over werk gesproken: ik heb nog 12 minuten voordat ik moet vertrekken.”
  • Swapfiets even oppompen, en gaan.
  • "Over vijf jaar hoop ik uit het studentenhuis weg te zijn. Dan ben ik 34 en zie ik mijzelf het liefst in een kleine koopwoning in Tilburg wonen, met genoeg financiële middelen om leuke dingen te blijven doen. Qua werk kijk ik wel wat er op mijn pad komt. Met mijn werk als procesoperator bij de verpakkingsonderneming DS Smith is dit doel haalbaar. Ik vertrouw erop dat dat ook gaat lukken. Als ik maar mijn best blijf doen.”