Elke nacht in een warm bed slapen, lijkt voor de meeste Nederlanders vanzelfsprekend. Toch is dit niet voor iedereen het geval. Door de oorlog in Oekraïne moeten veel minderjarigen Oekraïeners buiten op straat slapen. Daarom dat jongeren in Nederland vannacht in actie kwamen. Zij gaven voor een donatie hun privileges op om net als sommige vluchtelingen in de buitenlucht te slapen. 

Dit initiatief heet #BedVoorbed en is opgezet door jongerenorganisatie Young Impact in samenwerking met KRO-CRV en de maatschappelijke diensttijd waar jongeren zich vrijwillig inzetten voor elk ander.  Pleun de Bijl (21) loopt stage bij Young Impact en sliep samen met haar vriendin Sanne van der Avoid (24) van woensdag 22 op donderdag 23 maart onder de sterren. “Iedereen bij Young Impact heeft alle taken laten vallen voor deze actie”, aldus Pleun.

Pleun de Bijl

Deelnemen aan deze actie doen de vriendinnen in de achtertuin van Pleuns ouders in een tent om op deze manier een idee te krijgen hoe het is om geen slaapplek te hebben. “Ik vind het heel belangrijk dat we iets doen. We leven in een veilig land terwijl mensen in Oekraïne moeten vluchten voor hun vrijheid. Daarom dat we voor elkaar moeten zorgen en mensen hulp moeten bieden die dat nodig hebben”, geeft Sanne als motivatie om mee te doen. 

Teamwork

Naast dat individuen zich konden opgeven, was er ook een mogelijkheid om als team mee te doen. NAC Maatschappelijk, verbindingsorganisatie van NAC, werd onder andere enthousiast van dit idee en besloot in actie te komen. Dit was van positieve invloed want twintig jongeren van NAC wilden zich graag inzetten voor dit goede doel. “Alles wat daar gebeurt, lijkt ver weg, maar is dichterbij dan je denkt”, zegt manager NAC Maatschappelijk Niels Quispel over de situatie in Oekraïne. “Daarom dat de jongens erg gemotiveerd zijn om mee te doen.” In de avond van dinsdag op woensdag hebben de jonge voetballers samen met vrijwilligers van Young Impact een documentaire gekeken om bewuster te zijn over de situaties die vluchtelingen meemaken.   

Young Impact Evenement 

Daarnaast had Young Impact in Utrecht op de vooravond een evenement georganiseerd. Hier waren Pleun en Sanne ook aanwezig. “Er kwamen vluchtelingen spreken en we keken samen de documentaire Shadow Game. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen”, zegt Pleun over de gebeurtenis. De sprekers waren vluchtelingen die al een langere tijd in Nederland zijn. “Een heel bijzonder verhaal om te horen. Zij zijn al zo ingeburgerd dat ik vind dat je ze niet eens meer vluchteling hoort te noemen”, aldus Sanne.

Pleun de Bijl

Impact 

Hoe het is om te vluchten, kunnen we ons maar moeilijk voorstellen. Helaas zijn er nog steeds dagelijks mensen op de vlucht. “Je staat echt stil bij het feit dat jongeren hier doorheen moeten. En dit is nog maar één procent van wat zij doormaken”, laat Pleun weten. Dat buiten slapen maar een kleine weerspiegeling is van de echte situatie weten Pleun en Sanne maar al te goed. “Wij kregen het vannacht zo koud dat we om drie uur met veel schuldgevoel naar binnen zijn gegaan. Het besef dat wij deze mogelijkheid wel hebben, is er zeker.”

Doneren 

Gelukkig leidt het eerder opgeven niet tot minder donaties, men kan nog steeds doneren. Al het geld dat wordt opgehaald, gaat specifiek naar minderjarige Oekraïeners via Stichting Vluchteling. Elke deelnemer of elk team heeft een eigen link waar een donatie op kan worden gedaan. Pleun, Sanne en NAC hebben al aardig wat geld opgehaald. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen iemand anders te steunen. Dit kan nog negen dagen.