Nog maar één doosje jodiumpillen per persoon meegeven. Dat is het verzoek dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed aan apothekers begin maart. Toen de kerncentrale van Zaporizja werd aangevallen en Poetin beval de nucleaire wapens op scherp te zetten, ontstond er een verhoogde vraag naar de pillen. Hoe logisch is dat? 

Een stad als Kiev of een kerncentrale als die van Zaporizja liggen ver weg van Nederland. Zo ver weg dat de jodiumdeeltjes die vrijkomen bij een kernramp en worden meegevoerd door de wind al veel straling hebben verloren en niet meer ziekmakend zijn. Dat valt te lezen op de site van de Rijksoverheid. Het heeft dus bijna geen nut om hier een jodiumtablet in te nemen bij een voorval in Oekraïne. Het is raadzaam om een jodiumpil in te nemen wanneer er binnen een straal van 100 kilometer stralende jodiumdeeltjes vrijkomen en de overheid daar een seintje toe geeft.  

De pillen zijn niet even nuttig voor iedereen. Minderjarigen en zwangere vrouwen, die zich binnen 100 kilometer van een kernramp bevinden, hebben het meeste baat bij het goedje. Daarna mensen tot en met 40 jaar, die zich binnen twintig kilometer begeven. Bij deze groepen is de kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp het grootst, aldus de Rijksoverheid. De pillen zorgen ervoor dat de schildklier veel jodium opneemt. Daardoor kan de schildklier niet nog meer jodium opnemen dan er al in zit. Voor de radioactieve jodium die vrijkomt bij een kernramp en in je lichaam terechtkomt, is dus geen ruimte meer. Deze plas je dus gewoon weer uit. 

Brocacef Groep, dat onder meer verantwoordelijk is voor distributie van medische producten, meldt dat ”alleen apotheken in risicogebieden, zoals bij kerncentrales, een rol spelen in de verkoop van jodiumpillen”. De distributie zou verder via de overheid verlopen. Deze stuurt jodiumtabletten naar de eerdergenoemde doelgroepen in risicogebieden wanneer de eerder geleverde pillen over de datum dreigen te gaan. 

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers, laat weten dat verschillende apothekers inderdaad te maken hebben met een verhoogde vraag. 

Ook de farmaceutische groothandel Mosadex Groep is zich bewust van de situatie. “Onze voorraad jodiumtabletten ligt nog op dezelfde hoeveelheid als voor het verzoek van het ministerie”, laat een woordvoerder weten. “Wijzelf zien dan ook nog geen verhoogde vraag. Een aantal van onze klanten ziet dat echter wel in hun lokale drogisterij of apotheek.” 

Hoeveel vraag er begin maart landelijk nou precies was, hoe groot de vraag nu is en tot wanneer het verzoek geldt? Die vragen staan nog uit bij het ministerie.  

Door: Tijn Marinussen