Luciano Calamante (20) wilde al langer een website beginnen over Oekraïne, maar met de oorlog is alles in een stroomversnelling gekomen. Zodra de student journalistiek alle puntjes op de i heeft gezet, gaat Ukraine Times definitief de lucht in. “Dat een oud-minister van Oekraïne meedoet is mind blowing.” 

Hoewel Luciano in Argentinië woont, is hij op een bepaalde manier verbonden met de oorlog in Oekraïne, zegt hij. “Ik heb een heel goede Oekraïense vriend, een soort broertje.” Luciano werkte samen met zijn vriend aan Formule 1-website ASN, een ander journalistiek project van de Argentijn. “Toen dit conflict vorm begon te krijgen, voelde ik dat echt. Ik maakte me zorgen om mijn vriend.” Luciano’s vriend woonde in Kiev, maar moest door de oorlog verhuizen naar Lviv. Naar omstandigheden maakt hij het goed. 

Luciano wil ophelderen dat hij de website niet gestart is door de oorlog. “De plannen waren lang voor de oorlog gemaakt”, vertelt hij. “Het is ongelukkige timing dat de website een paar dagen na de oorlog begon online is gegaan.” Ukraine Times is voor nu even offline zodat Luciano wat afspraken kan maken met zijn verslaggevers, maar over twee weken gaat de website definitief online. “Een van de voornaamste redenen voor het starten van Ukraine Times is dat ik altijd al in geopolitieke journalistiek wilde duiken”, zegt Luciano. Hij wil niet dat het lijkt alsof hij profijt wil hebben van de oorlog, dus daarom zal hij geen geld verdienen aan de website. 

Humanitaire kant 

Het idee van Ukraine Times was het creëren van een betrouwbare bron van informatie. “In een oorlog heb je veel misinformatie”, zegt Luciano. “Deze oorlog in de moderne tijd is ook een oorlog op het internet, met allerlei verschillende media.” Bij Ukraine Times gaat er speciale aandacht uit naar de humanitaire kant van de oorlog. Luciano: “Als je kijkt naar het nieuws, gaat het veel over politiek. Wij willen ons meer focussen op de humanitaire kant, wat voor impact het heeft op de levens van mensen in Oekraïne bijvoorbeeld.” 

Het logo van Ukraine Times. Privéfoto

Omdat Luciano en zijn verslaggevers meer aandacht geven aan de mensen en minder aan het oorlog voeren, gaan ze de samenwerking met persbureau Thomson Reuters aan. “We willen van zoveel mogelijk dingen verslag doen, maar in een oorlog stroomt er veel informatie rond”, zegt hij. “Het is onmogelijk voor ons om naar ieder aspect te kijken. Als we een onderwerp niet kunnen verslaan, maar dat wel zouden willen, gebruiken we het artikel dat Reuters heeft gemaakt.” Dat zal vooral gelden voor de deelredacties business en wereld. 

Minister van Energie 

Met een post op LinkedIn ging de Argentijn op zoek naar schrijvers en verslaggevers. “Verrassend genoeg waren mensen geïnteresseerd”, vertelt Luciano. Het lukte hem zelfs om drie mensen in Oekraïne te strikken. “Ik heb twee oorlogsverslaggevers in Kiev, die schrijven over de mensen die geraakt worden door de oorlog, vooral in de buitenwijken van Kiev.” Naast zijn twee verslaggevers heeft Luciano wel een erg bijzondere schrijfster gevonden: de voormalig Oekraïense Minister van Energie, Olga Buslavets. Luciano: “Dat een oud-minister van Oekraïne meedoet aan dit project is mind blowing.” 

Luciano ontving een bericht op Telegram van de zoon van de oud-minister, toen de Russen de kerncentrale van Zaporizja aanvielen. “De oud-minister wilde aandacht verspreiden over wat er was gebeurd, dus heb ik haar geïnterviewd. Sindsdien stuurt ze mij informatie over de situatie, ook over Chernobyl. We houden contact en als de website echt online gaat, zal ze meer bijdragen leveren.” 

Vechtlust 

Verrast met alle belangstelling was Luciano zeker. “Toen ik de post had gemaakt, dacht ik dat niemand zou reageren. Maar, er zijn gepassioneerde mensen rondom dit soort dingen. Ik ben heel blij dat ik mensen heb gevonden die geïnteresseerd zijn in werken met mij. Het is een project dat klein begint zonder veel middelen.” 

Bij zijn schrijvers en verslaggevers merkt Luciano vechtlust. “De oud-minister helpt mee, omdat ze het onder de aandacht wil brengen, niet omdat ik haar heb gevraagd voor ons te komen werken. Ze willen de wereld vertellen wat er aan de hand is en hoe ze vechten. Ik denk dat een deel daarvan ook in Ukraine Times zit”, besluit hij.