Er dreigt een groot tekort aan te komen in zonnebloemolie wegens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Andere oliën worden hierdoor duurder, waardoor het bijna onvermijdelijk is dat snackbars en cafetaria’s hun snackprijzen stevig verhogen. “Ik houd mijn hart vast.”

Oekraïne en Rusland zijn de belangrijkste exporteurs voor zonnebloemolie. Zo is twee derde van deze oliesoort die Nederland invoert, afkomstig uit Oekraïne. Wanneer je de supermarkt inloopt, hangt er bij de olieschappen een briefje met ‘zonnebloemolie is op, onze excuses voor het ongemak’. Het hamstergedrag is een grote reden voor de stijgende prijzen. “Door de stijgende energieprijzen betaal ik al tweehonderd euro meer per maand, maar nu mijn leverancier ook moeilijker aan zonnebloemolie komt, word ik dadelijk gedwongen om mijn patatje een dikke euro duurder te maken”, aldus eigenaresse Jill Padding-Dierckx van eetsalon het Iersel.

Anne Mons

Een van de goedkoopste patatjes met mayonaise kan je krijgen bij dit café. “Ik doe dit expres, omdat ik wil dat mensen die het niet breed hebben ook kunnen genieten van een frituurhap. De minder verdeelde zullen straks niet meer naar een snackbar kunnen.” Binnen de frituurbranche mag je alleen werken met plantaardige oliën, want dierlijkvet komt niet door de goedkeuring van voedingswaarde. “Andere alternatieven zijn te duur, ik houd mijn hart vast.”

Geen mayonaise meer
Bij eetsalon het Iersel is de zelfgemaakte mayonaise hét handelsmerk, waar ook zonnebloemolie in zit verwerkt. “Mensen uit Spijkenisse, Den Bosch en Amsterdam komen specifiek naar mijn tent voor mijn mayonaise. Het feit dat ik mijn saus misschien niet meer kan verkopen, is een groot probleem.” Ook mayonaise binnen bedrijven en andere snackbars dreigen meer te gaan kosten.

Toch houden de cafetaria’s hun hoofd omhoog. “De leverancier hoor ik klagen, maar ik wacht het gewoon nog even af”, meldt eigenaar Kietsjen van cafetaria ‘t Pleintje. Bij cafetaria Franske gebruiken ze bijvoorbeeld geen zonnebloemolie, maar sojaolie. De keuze voor het vet is wel bepalend voor de smaak, maar dat levert geen stress op bij de meeste eigenaren. “Ik kan me er druk om maken, maar wie niet leeft wie niet zorgt, wie dan leeft wie dan zorgt”, aldus Jill Padding-Dierckx.