Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat op 23 maart 1997 de gruwelijkste supportersrellen ooit de geschiedenisboeken in gaan als ‘De slag bij Beverwijk’. Langs de snelweg van de A9 kwamen de Feyenoord- en Ajaxsupporters lijnrecht tegenover elkaar te staan met de tragische dood van Carlo Picornie tot gevolg. 25 jaar na de rellen blikt ex-korpschef Bob Visser(70) terug met de kennis van nu.

Op donderdag begonnen de geruchten al dat de harde kernen elkaar wilde gaan treffen, maar we wisten niet waar en hoe laat. Wel wisten we dat het op de route tussen Alkmaar en Rotterdam zou gaan plaatsvinden,” vertelt Visser.

Tekst gaat verder onder video

Messen, knuppels en hamers

“Na een driehoeksoverleg hadden we een kleine groep ME’ers, zo’n dertig man, klaar staan. Verder zou ook de Velsertunnel afgesloten worden. Dat waren de beleidsregels,” zo gaat de ex-korpschef verder. “In de loop van de zondag werd er steeds meer duidelijk: Op de Zwarte Markt gaan ze elkaar treffen.” Ondanks de voorbereidingen gaat het toch mis. Midden op de A9, nabij de Zwarte Markt, stopten tientallen auto’s om over de vangrail te stappen en in het weiland tot een confrontatie te komen. Helaas kon de ME, ondanks de voorbereiding, een heftige clash niet voorkomen. De supporters gingen elkaar met messen, knuppels en hamers te lijf. “De ME’ers kwamen achterop terecht, waardoor ze er niet meer tussen kwamen,” licht Bob toe.

Picornie

“Zelf zat ik thuis op de bank en werd ik gebeld door een collega die ik toevallig kende. Niet eens door de meldkamer. Na dat belletje ben ik natuurlijk als een haas naar Beverwijk vertrokken.” Maar toen Bob aankwam op locatie was het kwaad al geschied. “De supporters vlogen naar hun auto’s en vertrokken weer. Nadat zij vertrokken waren, bleef F-sider Picornie achter. Hij lag op de grond, half overeind. Je zag direct dat hij door een flink aantal mensen is geraakt.” Later bleek dat de rellen voor Carlo Picornie fataal waren. Visser gaat verder: “Ik rij nog vaak langs het weiland waar Picornie lag. Tot op de meter weet ik nog waar Carlo Picornie gelegen heeft. Dat gaat altijd door je hoofd, ondanks dat het zoveel jaren geleden is.”

Hamer als bewijs

Omdat Bob op dat moment de korpschef van de regio was, had hij veel zeggenschap over de politie en de ME. “Ik heb meteen een rechercheteam in dienst geroepen. Veel supporters waren namelijk terug naar Alkmaar vertrokken om daar de modder van hun kleding te wassen. Uiteindelijk zijn er in Alkmaar veertig supporters aangehouden. Ook werden er overal hamers en knuppels gevonden,” aldus Visser. Daarnaast werd er ook een opsporingsonderzoek gestart. De ex-korpschef kan zich nog een hamer in het bijzonder herinneren: “Er werd een hamer gevonden waarvan niet direct duidelijk was dat dit om een wapen ging. Later bleek dit het wapen geweest te zijn waar Picornie mee geslagen is. Deze hamer hebben we terug gehaald om er vervolgens achter te komen dat de naam van de eigenaar erop stond. Een mooi rond bewijs.” De eigenaar van de hamer is vervolgens veroordeeld. 

Supporters aan de pillen

Inmiddels is het 25 jaar geleden dat de clash plaatsvond, maar de supporters zijn het nog niet vergeten. Tijdens de 199e klassieker tussen Ajax en Feyenoord van afgelopen zondag kwam de F-side van Ajax met een eerbetoon voor de overleden Carlo Picornie. Een groot spandoek met zijn naam en geboorte- en sterfdatum werd voorafgaand aan de wedstrijd getoond. Visser ziet voetbalgeweld als iets van alle tijden, maar de voetbalsupporter is wel aan het veranderen. “Vroeger was het vooral drank, maar nu staan ze vaak strak van de pillen. Een ME’er krijgt daardoor een ander soort tegenstander, omdat de supporter daardoor veel agressiever en gewelddadiger is,” zo vergelijkt Bob de supporters van toen en nu. “In de loop der jaren is het tegengaan van voetbalgeweld wel geprofessionaliseerd: Technische vooruitgang, sneller voor de rechter en hogere straffen. Wat dat betreft zijn we vandaag de dag tot meer resultaat in staat, gelukkig maar.”

Bron bovenstaande afbeelding: ANP