De Frietaire in Eindhoven is het eerste restaurant in Nederland die frietjes en snacks serveert vanuit grote, professionele airfryers. Nu de zonnebloemolie tekorten een probleem zijn bij diverse snackbars, zou dit zomaar een alternatief kunnen bieden. “Het is gezonder en straks nog goedkoper dan een frituursnack”, aldus werknemer Lieve de Willigen.

Geen gefrituurde hap, maar patat en snacks die luchtig en gezonder bereid zijn met hete lucht. “Je krijgt minder calorieën binnen en het is beter voor het milieu”, laat werknemer  Lieve de Willigen bij De Frietaire weten. Er staan vier airfryers op een rij waar twee en halve kilo friet en snacks in gebakken kunnen worden. “De klanten wachten zo’n zes tot zeven minuten op hun bestelling. Ideaal dus.”

Een patatje met saus kost echter wél bijna het dubbele dan een gemiddelde prijs bij een frituurtent. “Hier kost het al snel drie-euro-vijftig, maar het is wel met allemaal ingrediënten eraan toegevoegd, zoals bij loaded fries. Voor de hoeveelheid is het de centen zeker waard.”

Handig alternatief 

Het eetcafé heeft geen last van de zonnebloemolie tekorten en laat weten erg tevreden te zijn met de opkomst van de afgelopen weken. “Ik heb het zelf ook een airfryer thuis. Ik denk niet het voor alle snackbars een oplossing is, maar het is zeker een optie om dit concept uit te breiden.”

Toch hebben twee klanten, die tegenover De Frietaire in de zon hun frikandel en kipcorn aan het opeten zijn, kritiek op de kwaliteit. “Het is droger en minder knapperig. Het liefst eet ik een snack uit het vet, maar als het niet anders kan, is het goed genoeg”, vertelt de enthousiaste klant Ivo van Velden.