De 20-jarige Nederlander Gradus Kraus was afgelopen woensdagavond te zien in de finale van De European Boxing Championship Under 22 in Porec, Kroatië. In de finale van zijn gewichtsklasse onder de 80 kilogram boxte de Nederlander tegen de Italiaanse Alfred Cromwell Commey. Het leidde tot een nederlaag voor Kraus.  

De twee gingen gelijk op in de eerste ronde. Kraus vond zelf dat hij de winst al binnen had. “De eerste ronde was ik heel beweeglijk. Naar mijn gevoel zat ik met hem te spelen. Ik dacht dan ook bij mezelf: dit doe ik wel drie rondes lang, dan heb ik goud binnen. Ik zat er lekker in.” Na de eerste ronde stond de Nederlander onverwachts met één punt achter.

In de tweede ronde ging het nog steeds erg gelijk op. Beide boxers begonnen steeds vermoeider te raken en dat merkte Kraus ook. “De tweede ronde was ik echt niet tevreden.” Dit zorgde uiteindelijk weer voor één punt achterstand voor de Nederlander.

De laatste ronde stelde Kraus zich aanvallender op. Hij overwon zijn vermoeidheid. “Ik vond zelf dat ik veel meer voltreffers en rake punten had gegeven dan dat ik voor mijn gevoel had ontvangen.” Na de laatste ronde dacht Kraus de punten binnen te hengelen.

De jury is de baas

Maar het tegendeel blijkt bij de uitslagen. Met de laatste uitslag van 1 tegen 4 voor Commey gaat de Italiaan naar huis met de gouden plak. Kraus is niet blij over de uitslag. “De uitslag kwam uit een onverwachte hoek. Ook trainers van andere teams zeiden dat ik veel beter in de wedstrijd zat, maar uiteindelijk is het de uitslag van de jury die telt. Als ik moet luisteren naar anderen dan heb ik wel heel veel positieve dingen gehoord, en dat is voor mij de winst.” Kraus gaat met een zilveren medaille naar huis.

Kraus met de zilveren medaille tijdens het European Boxing Championship U22 in Kroatië Gradus Kraus