Vier op de tien ouderen is bang slachtoffer te worden van hackers. Dat blijkt uit een rapport van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Volgens Sven Stijnman, persvoorlichter bij KBO-PCOB, kunnen ouderen slechter omgaan met technologie en komt de angst vooral hier vandaan. 

Het oudere echtpaar Lonen is voorzichtig op het internet. Meneer Lonen (74) vertelt dat iemand recent probeerde hen op te lichten. Ze ontvingen een reactie op een door hen geplaatste advertentie: “De oplichters deden zich voor alsof het vanuit marktplaats kwam, maar marktplaats wist van niks. Ik moest een link openen en veertig cent overmaken”, vertelt meneer Lonen. “Zogenaamd om te kijken of je het vertrouwt”, vult mevrouw Lonen (69) aan.  

“Ouderen schamen zich als ze ergens in trappen of iets niet begrijpen” 

Hoe kunnen jongeren helpen? 

De KBO-PCOB geeft voorlichtingen om senioren te leren inschatten welke berichten verdacht zijn en welke niet, vertelt Stijnman. Volgens de persvoorlichter kunnen ouderen veel aan hun (klein)kinderen hebben. Stijnman vindt dat je moet zorgen dat je opa of oma naar je toe durft te stappen als ze een bericht bedenkelijk vinden: “Jongere mensen hebben een voorsprong in die kennis. Ouderen schamen zich als ze ergens in trappen of iets niet begrijpen, maak het bespreekbaar.” 

Niet elke oudere is bang om slachtoffer te worden. Zo ook Jan Rossou (81); “ik neem aan dat ik nog verstandig genoeg ben om te kunnen onderscheiden wat hacken is en wat niet.” Berichten die meneer Rossou niet vertrouwt gooit hij meteen weg.