Wielrenner Sonny Colbrelli zorgde afgelopen maandag voor grote schrik toen hij tijdens de ronde van Catalonië ineens in elkaar zakte. De Italiaan kreeg tijdens de wedstrijd een hartstilstand en werd op straat succesvol gereanimeerd. Hij is helaas niet de eerste topsporter met een falend hart, want er waren er de laatste jaren meer.

Iedereen kan zich het moment van 8 juli 2017 nog wel herinneren: Ajax-talent Abdelhak Nouri zakt tijdens een oefenduel op het veld in elkaar en wordt minutenlang gereanimeerd. Vanuit het ziekenhuis volgt later het slechte nieuws dat hij blijvende hersenschade heeft en nooit meer kan voetballen. Er kwamen veel verontwaardigde reacties op het verschrikkelijke drama. Hoe kon dit gebeuren? En waarom was er in de medische keuringen van de club nooit iets naar boven gekomen?

Meerdere incidenten

De gebeurtenis met Nouri maakte veel indruk, maar er volgden meer hartproblemen in de topsport. In de onderstaande tool vind je een tijdlijn met daarin de bekendste incidenten:

Hardlopers zijn doodlopers

Tom Wiggers, sportarts van het Anna Ziekenhuis in Geldrop, ziet zelf ook een stijgende lijn in het aantal hartincidenten met topsporters. “Cijfers zijn alleen op topsportersniveau nog niet echt bekend, dus lastig te noemen. Wel zijn er op het gebied van recreatieve sport alarmerende cijfers. Zo overlijdt tijdens een hardloopmarathon één op de honderd deelnemers na extreme inspanning.” Wiggers voert de medische keuringen bij PSV uit en weet precies hoe een gezond topsportershart eruit ziet. “Bij topsporters is bekend dat het hart groter wordt en de hartspier dikker, maar dat zou niet voor negatieve gevolgen moeten zorgen. Wel weten we dat de kans op boezemfibrilleren, oftewel hartritmestoornissen, groter wordt”, aldus de sportarts.

Onderzoek en ontwikkelingen

De ontwikkelingen in de topsport gaan de laatste jaren enorm snel, volgens Wiggers. “De topsport blijft zich heel snel ontwikkelen zodat sporters nog sneller en sterker worden. Hun voeding en trainingen worden aangepast om nog sterker en beter te worden.” Hij blijft voorzichtig met wat hij zegt, want de onderzoeken hiernaar staan nog heel erg in de kinderschoenen. “Ik kan me wel voorstellen dat er door al die ontwikkelingen uiteindelijk organen zijn die zeggen: tot hier en niet verder. Als een van die organen het hart is, zou dat de hartincidenten verklaren.”

MRI-scan

Wiggers denkt dat er ook in zijn werk technologische ontwikkelingen nodig zijn. “Tijdens de medische keuringen van topsporters maken we tot nu toe altijd een echo”, legt hij uit. “Dat moet je zien als eenzelfde echo als die bij de zwangerschap van een vrouw. Daarbij kijken we naar aangeboren hartafwijkingen. Tegenwoordig maken we steeds vaker een MRI-scan van het hart, waarmee je beter door de verschillende lagen van het hart kijkt. Je onderzoekt dus grondiger. Dit doen ze nog niet overal, maar dat zou er in de toekomst wel voor kunnen zorgen dat niet-aangeboren hartafwijkingen eerder opgemerkt worden.”

Lees ook: Hoge druk in de sportwereld: jonge sporters kiezen om te stoppen

Fotocredits: ANP/Toni Albir