De zorgen om vermeende voedseltekorten in Nederland door de oorlog in Oekraïne, zijn niet nodig. Dat zegt Pascal Hopman van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Volgens hem is er eerder sprake van grote onrust op de markten dan van daadwerkelijke tekorten.

“Het is belangrijk dat we niet over voedseltekorten spreken”, zegt Hopman. “Er is maar van één grondstof een tekort; en dat is zonnebloemolie.” Volgens hem kun je dan niet over een voedseltekort spreken. “En zeker voor zonnebloemolie zijn veel alternatieven denkbaar.”

Oekraïne is één van de belangrijkste leveranciers van zonnebloemolie aan Nederland. Door de oorlog is de import van olie naar Nederland gedaald. “Er zijn wellicht nog wel voorraden aanwezig, maar het probleem is de export uit Oekraïne. Het gaat dus vooral om leveringsproblemen”, aldus Hopman.

Ook bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zien ze geen signalen van tekorten van andere grondstoffen dan zonnebloemolie. Woordvoerder Lisa Martis: “Maar van de zonnebloemolie is nog wel een stroom. In Nederland importeren we ongeveer twee derde van de olie uit Oekraïne, en dus één derde uit andere landen. Er komt dus wel nog wat binnen.”

Graan

Ook het zogenaamde graantekort lijkt eerder een mythe te zijn, volgens Hopman. “Natuurlijk zou het kunnen dat graan mogelijk moeilijk wordt door eventuele verminderde import. Maar daar is nu nog helemaal geen sprake van.” Waarom dat dan wel overal te lezen is? “Geen idee, dat vragen wij ons ook af. Daarom willen wij nuance brengen. Er wordt nu bijna paniek gezaaid.”

Van graantekorten dus geen sprake, zegt ook het CBL. “Er komt wel veel graan uit die regio, dus het is een product waar op gelet wordt. Maar vooralsnog is er van tekorten geen sprake”, aldus Martis.