Fotocredits: ANP, fotograaf Piroschka van de Wouw

Ilse Warringa (De Luizenmoeder) gaat een nieuwe serie maken: Voetbalouders. Dit maakte de actrice donderdag bekend. De komische dramaserie zal gaan over schreeuwende ouders langs de lijn van het sportveld van hun kind, een probleem dat volgens de KNVB nu minder erg is dan het ooit was. 

Misschien heb je er zelf ook mee te maken gehad als kind: ouders die langs de lijn van het sportveld staan te schreeuwen. “Een paar jaar geleden was dit echt hot topic”, zo zegt Guus Posthumus, hoofd verenigingsadvies amateurvoetbal bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). “Nu merken we dat het niet meer zo speelt”. Zijn belangrijkste reden hiervoor: de coronamaatregelen. 

Door de maatregelen tegen het virus werd publiek bij wedstrijden en trainingen verboden. Ook nu dat verbod is opgeheven, blijft het aantal schreeuwende ouders langs de lijn klein. En dat is fijn voor de kinderen, vertelt Posthumus. “We zien dat schreeuwende ouders een negatief effect hebben op de kinderen. Ze worden angstig en schamen zich voor hun vader of moeder. Terwijl juist plezier prioriteit moet hebben tijdens het voetballen.” 

Campagnes 

Dit vond Stichting Ideële Reclame (SIRE) ook. In 2007 zette zij de campagne Geef Kinderen Hun Spel Terug op om ouders te laten zien welke impact hun gedrag heeft op de kinderen. De campagne werd in 2011 herhaald, omdat het probleem niet opgelost leek te zijn. Nu, meer dan tien jaar na de laatste SIRE-campagne, start Warringa dus met het maken van een serie over het onderwerp. Gezien de reactie van de KNVB een interessante keuze, die de actrice en de producent helaas niet toe wilden lichten aan de Nieuwsredactie. 

De uitzenddatum van de eerste aflevering is nog onbekend. Ook is het nog niet duidelijk of Warringa zelf een rol heeft in de serie.