Jonge kinderen in Nederland besteden te veel tijd aan media, blijkt uit Iene Miene Media-onderzoek 2022. Volgens Peter Nikken, specialist op het gebied van mediaopvoeding, moet je zorgen dat je kind niet alleen maar naar een scherm koekeloert. Overmatig gebruik kan namelijk schadelijk zijn op de lange termijn. 

“Iedereen gebruikt tegenwoordig meer schermen. Kinderen zijn daaraan gewend geraakt. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen en filmpjes te kijken. Zolang zij er plezier in beleven, vinden ouders het best”, zegt Nikken.

Kinderen van nul tot en met zes jaar besteden op een dag gemiddeld anderhalf uur aan media, zoals tv, smartphone of tablet. Daarom adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jonge kinderen tot twee jaar het liefst zo weinig mogelijk media te laten gebruiken. Voor kinderen tot vijf jaar is maximaal één uur per dag voldoende. Nikken: “Wees je als ouder bewust van de gevolgen.” 

Gezondheidsproblemen
Er zit een verband tussen overmatig mediagebruik en problemen met de gezondheid, blijkt uit vele internationale studies. Zo kan het leiden tot overgewicht, bijziendheid, te weinig of moeilijk in slaap komen maar ook de invloed op schoolprestaties en omgaan met andere kinderen. Nikken: “Zeker voor de hele jonge kinderen is direct contact met anderen ontzettend belangrijk. Hier leren ze om te gaan met anderen, op hun beurt te wachten en dingen te delen. Kinderen kunnen best wat leren van een scherm, maar in de echte wereld leren ze veel meer.” 

Bewust, veilig en gezond
De onderzoekers stellen dat het belangrijk is kinderen in een vroeg stadium bewust, veilig en gezond met media te leren omgaan. “Als kinderen media gebruiken op jonge leeftijd, kijk dan naar het soort media. Zoek naar educatieve spelletjes of programma’s, zoals Zandkasteel of Sesamstraat. Dat zijn betere media waar kinderen weldegelijk van kunnen leren, helemaal als je het samen kijkt”, aldus Nikken. 

Iene Miene Media-onderzoek deed een steekproef onder 1130 ouders van kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar in Nederland.