De temperaturen stijgen weer, de dagen voelen langer en de lente begint. Komend weekend gaat de zomertijd weer in, al is dat voor onze gezondheid niet heel bevorderlijk zeggen chronobioloog Marijke Gordijn en de woordvoerder van de Hersenstichting, Andreas Tober.

De zomertijd gaat op zondag 27 maart weer in, de klok gaat dan een uur vooruit. Voor een gezond hart, gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem is een goede nachtrust heel belangrijk, zegt Andreas Tober, woordvoerder van de Hersenstichting. ‘’De switch van winter- naar zomertijd moeten mensen echt weer aan wennen. Dat gaat dan met name over de biologische klok, die wordt aangestuurd door licht. Als je vroeg in de ochtend voldoende licht krijgt, krijgen je hersenen een seintje dat je wakker moet worden. Aan het einde van de dag wordt het donker, krijgen de hersenen weer een seintje, gaan ze het stofje Melatonine aanmaken en kom je sneller in slaap.’’ Om dan jaarlijks te wisselen naar een zomer- of wintertijd is volgens Tober niet goed voor het slaap- en waakritme: ‘’Met een vast ritme ben je fitter, actiever, productiever en er vinden minder ongelukken plaats omdat je je fitter voelt.’’

Langer licht
Ook Marijke Gordijn, chronobioloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen, is geen voorstander van de overgang van zomer- naar wintertijd. Volgens haar kan je door de switch op andere tijden te maken krijgt met ‘licht’ en ‘donker’, waardoor je problemen hebt om in slaap te vallen. Gordijn: ‘’Je moet plotseling een uur eerder op en een uur eerder naar bed. Dat is niet zo makkelijk, omdat het in de avond ook nog eens langer licht blijft. Dat zorgt dan weer voor een slaaptekort.’’ Dat je biologische klok in de war is, heeft volgens Gordijn niet alleen op korte termijn consequenties, maar ook op lange termijn ‘’Met zelfs kans op schadelijke gezondheidseffecten. We weten dat er een toename van het aantal hartinfarcten is in de week na de ingang van de zomertijd.’’

Politiek
Gordijn is met mede chronobiologen wereldwijd bezig om de politiek te overtuigen van het feit dat de overgang van zomer- naar wintertijd en andersom moet worden afgeschaft. Maar in 2020 kreeg de politiek vanwege corona andere prioriteiten. ‘’Daar heb ik alle begrip voor, maar in coronatijd hebben we zelfs gezegd dat we het overstappen van zomer- naar wintertijd moeten stoppen, omdat dit ook de gezondheid en het immuunsysteem ten goede komt.’’

Economisch
De wintertijd is in principe de normale tijd in Nederland, zegt Gordijn. De zomertijd wijkt dan dus af van het ritme dat we normaal gesproken zouden hebben. Deze zomertijd duurt zeven maanden, de wintertijd vijf. Het idee kwam op in de jaren 70’, vooral uit economisch belang. Volgens Tober is de achterliggende reden het besparen van energie.

Voordeel
Ondanks de gevaren voor onze gezondheid, zitten er volgens Gordijn zeker voordelen aan de zomertijd. Ze is van mening dat we zeker in het begin wel gaan genieten van dat uurtje langer licht in de avond. ‘’We zijn langer buiten en kunnen meer doen. We zullen er in die zin wat voordeel aan hebben.’’