Het café van het skatepark Pier15 in Breda staat op vrijdagavond vol met allerlei mensen die een link hebben met de skateboardcultuur: de hoofdgedachte van de expositie ‘All Hands on Deck’. De expositie laat vijf skateboards zien die ontworpen zijn door verschillende kunstenaars. Elke kunstenaar is gekoppeld aan een inspiratiebron: een skateboarder.  

De expositie vindt plaats in het café boven het skatepark. De leeftijd van de gasten loopt uiteen; kinderen rond 6 jaar, jongeren en ouderen. Veel mensen kennen elkaar en de sfeer is gemoedelijk. Er staat muziek op, mensen zijn aan het kletsen en er worden genoeg biertjes besteld. Doordat iedereen aan het socializen is, geeft de organisator het welkomstwoord een half uur later. De kunstenaars, skateboarders en de partners worden bedankt met een applaus. De decks, het platte board waar op wordt geskateboard, worden midden in het café vertoont en de ontwerpen van de decks zijn groot uitgeprint en boven het park opgehangen. “De uitgeprinte decks geven een extra toevoeging aan de expositie,” vindt Thomas Bevelander, een van de kunstenaars.

Dit is de tweede editie van de expositie, de eerste editie was in 2015. Zeven jaar geleden werden dertig decks vertoond waarvan er van elk design één skateboard te koop was door middel van veilingen. Nu zijn er vijf decks in een kleine oplage te koop. De decks zijn ontworpen door verschillende kunstenaren, zowel individuen als duo’s. De expositie zal een maand lang te zien zijn bij het skatepark.

Hand in hand

Thomas heeft samen met Jurgen een deck ontworpen met Jelle Maatman als inspiratie, een van de vijf skateboarders. Het duo ontdekt, creëert en combineert visuele content voor verschillende projecten. Voor de eerste editie zaten ze in het bestuur, nu werden ze gevraagd om een skateboard te ontwerpen. Thomas en Jurgen hebben beide vroeger ook geskateboard. Thomas heeft het na een aantal jaar weer opgepakt. “Skateboarden is ook creativiteit. Het is niet alleen staan op een board en kunstjes doen. De sport en cultuursector gaan hand in hand samen.” De kunstenaars hadden een lijstje met skateboarders gemaakt waaraan ze gekoppeld wilden worden, Jelle stond daar ook op. “Het is fijn om vrijheid te hebben wanneer we content maken, maar een aanknopingspunt was ook erg chill. Het was ook heel tof om Jelle tijdens de expositie te zien skateboarden op ons ontwerp, dat gaf ‘body’.”

Ons kent ons

De skateboarder Robbin de Wit was een van de inspiratiebronnen. Naast skateboarden heeft hij ook aan andere passie: fotografie. Glitterstudio, een team sinds 2014, heeft door middel van collage en illustratie elementen uit zijn foto’s samengebracht tot een ontwerp voor het deck. Robbin vertelt dat het voelt alsof ze op die manier samen hebben gewerkt aan het deck. “Dat hebben ze heel goed bedacht. Het was wel apart om mijn naam te zien op een board, maar ook heel vet.” Robbin skateboardt al tien jaar, de skateboardcultuur betekent voor hem buiten met vrienden zijn en je altijd ontwikkelen met nieuwe trucen. “Er zijn veel mensen in de skatewereld maar omdat iedereen elkaar kent voelt het klein, ons kent ons.”

Uniek

Rob en Robin waren ook een van de kunstenaarsduo’s die een deck hebben ontworpen. Zij hadden iets unieks gedaan: naast het ontwerp voor het deck hebben ze ook nog een animatie gemaakt. Wanneer je de app ‘Artivive’ downloadt kan je het skateboard scannen en dan zie je de animatie op je telefoon. “We willen graag uniek zijn en dit was onze manier om ons een beetje te onderscheiden.” Het duo maakt vaak kunst dat objecten zijn. Kim Butter, de skateboarder waaraan ze waren gekoppeld, zet zich in voor vrouwenemancipatie. “Dat was wel een opgave, maar door een gedicht van haar waar ze schrijft over een bankje, hebben we inspiratie gevonden om een bankje te laten flippen.” De twee jongens hebben meer gedaan voor Pier15. Ze hebben de huisstijl gemaakt en de bierglazen, stickers, website, etc. ontworpen. Robin skateboardt zelf niet maar ziet de skateboardcultuur waar veel acceptatie is in hoe je je kleedt en gedraagt. “Als buitenstaander is het een hele open groep mensen, waar je je snel welkom voelt.”