De documentaire Europe’s Biggest Lie NL van filmproducent WaterBear ging op vrijdag 25 maart in première. In de docu wordt staalproducent Tata Steel uit IJmuiden bekritiseerd. De fabriek zou zorgen voor gezondheidsproblemen bij omwonenden.

Europe’s Biggest Lie NL is een initiatief van een groep stichtingen, burgers en lokale groepen. Zij wil een einde maken aan illegale vervuiling door Tata Steel en zware industrieën, zowel lokaal als op Europese schaal.

Problematiek

Het voornaamste probleem is volgens hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de VU, Jacob de Boer, dat Tata Steel meer loost dan ze zelf opgeven. “Het is bekend dat er in Beverwijk veel meer kanker voorkomt dan in de rest van Nederland.” De hoogleraar woonde vroeger in IJmuiden. Hij geeft aan dat de situatie in de jaren zestig erger was. “Ondanks dat het nu beter is, is het niet goed genoeg.”

Rol van de overheid

De Boer is van mening dat de overheid meer moet controleren hoeveel Tata Steel loost. “Er moet onafhankelijk onderzocht worden hoeveel er nu daadwerkelijk geloosd wordt en of dat volgens de norm is”, aldus De Boer. “Ik heb zelf sterk de indruk dat het niet zo is.”

Milieu-installatie Tata Steel

Tata Steel brengt op dezelfde dag als de première van de documentaire een nieuw plan uit. Het staalbedrijf geeft opdracht voor de bouw van de grootste milieu-installatie in de geschiedenis van het bedrijf. De installatie moet met 80 procent de uitstoot van stikstofoxiden verminderen.