In het weekend van 26 en 27 maart vond de eerste Culturele Zondagen van dit jaar plaats. Op verschillende locaties in Utrecht werden onder andere dans- en rapbattles, optredens en workshops gehouden. Het overkoepelende thema was street culture.

Onder street culture vallen alle kunstvormen die zijn ontstaan op straat. Op initiatief van Leefbaar Utrecht is in 2001 Culturele Zondagen gestart als ‘tegenhanger’ van de koopzondagen. Op deze manier wil de organisatie het diverse Utrechtse cultuuraanbod gratis en laagdrempelig aanbieden aan de inwoners van de stad.

Cultuuraanbod

Het gratis aanbieden van cultuur zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan cultuur. Projectleider stadsprogrammering, Betty Keeman: “Sommige mensen hebben er het geld niet voor. Door de Culturele Zondagen vijf à zes keer per jaar aan te bieden, kunnen bepaalde Utrechtse inwoners toch deelnemen aan cultuur.” Keeman hoopt dat Utrechters zien dat er een grote street culture heerst in de stad. Daarnaast wil ze laten zien hoe de verschillende culturele groepen samenwerken.

De Verfdokter

Op zondag was onder meer Robert-Jan Brink, ook bekend als de Verfdokter, op het evenement. Hij maakte tussen 12:00 en 18:00 uur een graffitiwerk over het samenkomen van verschillende kunstvormen. Het verhaal achter zijn artiestennaam is dat elke vader en moeder wil dat hun kind dokter wordt. Dat is hem op deze manier gelukt. Over de Culturele Zondagen zegt hij: “Het is zo laagdrempelig. Je loopt naar binnen en kijkt eventjes.”

Meer over de Verfdokter in onderstaande video: