Vorige maand kondigde de Europese Commissie aan dat Russische staatsmedia worden geblokkeerd in alle 27 lidstaten. Het gaat om de websites van de zenders RT, voorheen Russia Today, en Sputnik News. “De mediablokkade is tegen de principes van de persvrijheid”, zegt de NVJ. “Dit is een inhoudelijke mening van een commissie. Dan moet je naar de rechterlijke macht stappen, dat is niet gebeurd.”

De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) vindt dat de EU dit soort beslissingen niet mag maken zonder gerechtelijke toetsing. “Hier is geen wettelijke grond voor. De Europese commissie zei dat dit twee niet-onafhankelijke media zijn. Dit soort ‘propagandamiddelen’ zou je niet moeten doorgeven in de EU. Dat is een mening”, concludeert NVJ-woordvoerder Paul Teixeira. Pas als er een rechter aan te pas is gekomen kan de journalistenvereniging zich vinden in het oordeel.

Europese Commissie

Toch zegt de Europese commissie dat zij volledig in hun recht staan. “Wij steunen Oekraïne in dit conflict,” zegt EU-woordvoer Charles Manoury. “Daarom nemen we deze maatregelen tegen de Russische propagandakanalen. Daarnaast is het geen censuur omdat het een tijdelijke maatregel is. Het is een deel van het sanctiepakket tegen Rusland.” Manoury beweert dat de Russische journalisten nu niet ethisch handelen. “Een journalist moet altijd waarheidsgetrouw en onafhankelijk zijn.”

Tweet van Nick Clegg over aanvragen EU.

Meta-voorzitter Nick Clegg maakte eind vorige maand via Twitter bekend dat het social media-bedrijf aanvragen heeft gekregen van de EU om de Russische staatsmedia te blokkeren.

Actie-reactie

“Beide partijen, de EU en Rusland, hebben hun eigen redenen om nieuws bewust achter te houden”, beweert media-ethicus Huub Evers. Volgens hem zijn het niet alleen de Russische media die in het verleden nieuws met opzet achterhielden. “De Nederlandse media doen dat ook regelmatig. Denk bijvoorbeeld aan een gijzeling. Dan houdt de pers bepaalde informatie achter om erger te voorkomen. Waar leg je dan de grens?”

Artikel over oorlog in Oekraïne en bijbehorende (geblokkeerde) tweet van RT.

Evers zegt dat het hebben van een bepaalde reden hier de grootste rol speelt. “Op zichzelf is het niet goed dat je sites gaat blokkeren. Het is tegen de principes van de persvrijheid. Maar zoals Poetin een motief heeft, heeft de EU dit ook.” Daarnaast is het een soort actie-reactie. “Het is een tegenactie van de EU tegen Rusland. Beide willen ze desinformatie, in hun eigen opzicht, tegengaan.”