Dat de brandstofprijzen door het dak gaan, is niemand ontgaan. De oorlog in Oekraïne beïnvloedt daardoor ook de tarieven van rijscholen. Verschillende rijscholen verhogen hun prijzen om de stijgende brandstofprijzen zo op te vangen. “Het is nu ongelijk verdeeld,” vindt de gedupeerde Alexandra.  

 

Alexandra (18) moet ook meer gaan betalen voor haar rijlessen. “Mijn rijles kostte eerst 47 euro, daar is nu een euro bijgekomen. Ze hebben ook de prijzen van toetsen en examens verhoogd, maar dat had ik niet verwacht.” Rijschool Wolfs Rijbewijsshop, waar Alexandra lest, heeft haar klanten via de mail op de hoogte gesteld (zie foto hieronder).  

(Foto: Alexandra)

Dit is de mail die Alexandra ontving over de verhoogde prijzen van haar rijschool.  Alexandra

Daarin verwijst de rijschool hun leerlingen ook nog naar de optie om een pakket voor het oude tarief te kopen voor 21 maart. “Ik vind dat mijn rijschool dat netjes heeft gedaan. Het is ook begrijpelijk dat ze de prijzen hebben verhoogd, vanwege de benzineprijzen. Zo kan ze alles compenseren, anders heeft de rijschool natuurlijk een lagere nettowinst.” Ze heeft er zelf minder moeite mee, omdat ze ook in haar laatste fase van lessen zit en bijna op examen mag.

Verschil tussen rijscholen

Al vindt Alexandra het wel moeilijk te begrijpen dat het per rijschool verschilt of de prijzen zijn veranderd. “Hetgeen dat ik raar vind is dat het niet bij alle rijscholen hetzelfde is. Nu is het ongelijk verdeeld, omdat sommige leerlingen wel meer moeten betalen en andere weer niet.” Volgens haar moeten rijscholen beter met elkaar afstemmen of en hoe ze de prijzen gaan aanpassen.  

 

Alexandra denkt dat de prijzen vanzelf wel weer naar beneden zullen gaan. “Ik zou het anders wel raar vinden. Als ze de brandstof duurder wordt en ze daardoor de prijzen verhogen, dan moet je de prijzen ook weer laten dalen op het moment dat de brandstof goedkoper wordt.”  

 

Inflatie  

De benzineprijs is tussen december 2021 en maart 2022 met maar liefst 22,9 procent gestegen, (CBS). Daarnaast is het gemiddeld aantal lessen dat iemand nodig heeft om een rijbewijs te behalen, gestegen in vergelijking tot vorig jaar. Ook stijgt vanaf 2019 de gemiddelde prijs per lesuur, waarbij 2022 een explosieve stijging kent.  

Infographic rijscholen verhogen lesprijs