Er is ophef bij NAC: Een mogelijke overname door City Football Group dreigt bij de Bredase voetbalclub. En dat leidt tot grote teleurstelling bij fans: zij vrezen voor het verlies van de clubidentiteit.

NAC vlaggen die halfstok hangen en spandoeken met ‘Fuck City Group’ vullen het straatbeeld rondom het Rat Verlegh Stadion. De mogelijke overname door het Engelse City Football Group valt niet goed in de smaak bij de supporters, en dat laten ze op deze manieren blijken. Gisteravond brachten de fanclubs Stichting Breda Loco’s, Fr0nt76, Stichting Vak-G, NAC-Supportersvereniging en Clubraad NAC gezamenlijk een statement naar buiten waarbij ze lieten weten na een gesprek met de Engelse Holding nog niet overtuigd waren.

Grootaandeelhouder Wim van Aalst bracht afgelopen maandag voor het eerst een schriftelijke reactie uit op de commotie rondom de overname. “De ambitie om succesvol te zijn zit bij City in de genen.” Hij meent dat deze overname de beste garantie is om terug te keren naar de eredivisie.

Identiteit
Intussen is er een petitie door een fan opgezet om de overname tegen te houden en Stichting NOAD op te roepen om ‘hun supportersplicht na te komen’. De petitie is ondertussen al 555 keer ondertekend. Er heerst grote onvrede over de potentiële overname. Pieter-Jan, wie al 22 jaar lang de club support, houdt zijn hart vast. “We verliezen de controle over onze club. Kijkende naar de samenwerking met Manchester zie ik meer nadelen als voordelen. We moeten ervoor zorgen dat we onze identiteit behouden.” Ook Karel Mul, voorzitter van Clubraad NAC, zet er zijn vraagtekens bij. “City past gewoon niet bij NAC. Het is erg zakelijk en gaat om prijzen pakken, dat is bij onze club niet het geval.”

NAC laten weten geen partij te zijn in de overname. Dit zou via aandeelhouders en een overnamebureau verlopen. Stichting NOAD is nu aan zet; zij kunnen de overname nu nog stopzetten. Mul denkt dat zij tegen zullen stemmen. Voor nu maakt NAC zich op voor de wedstrijd van aankomende vrijdag die zij spelen tegen Jong Ajax. Meerdere acties zijn niet onwaarschijnlijk.

Foto door Pixabay