TILBURG, 30 maart – Nederlandse bioscopen draaien aanstaande donderdag 31 maart de Oekraïense film The Guide. De volledige ticketopbrengst wordt door de bioscopen die meedraaien overgemaakt naar Giro555.  

De film draaide vorige week al in achthonderd Amerikaanse bioscopen om geld op te halen voor Oekraïne. In navolging daarvan besloot ABC Film Distribution, een filmprogrammatiekantoor, de film ook naar Nederland te halen.  

Een kloppend plaatje
“Daar konden we geen nee tegen zeggen. Het plaatje klopte: de film is Nederlands ondertiteld, het is vergelijkbaar met wat zich nu afspeelt in Oekraïne en het is voor het goede doel”, vertelt Han Wolf, directeur bioscoopbedrijf RSB Cinemas en bestuurslid en penningmeester van brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).  

Déjà vu
Wolf legt uit waarom The Guide juist nu zo belangrijk is: “Er zijn meerdere films de revue gepasseerd om zo’n soort initiatief te ontplooien, maar deze film houdt écht verband met de huidige situatie in Oekraïne.” The Guide speelt zich af in de jaren 30. Zes miljoen Oekraïners lieten het leven, als gevolg van hongersnood. Stalin voerde een hard beleid in de toenmalige Sovjet-Unie. Diverse verhaallijnen lijken uit de huidige situatie in Oekraïne te komen.  

Niet-westerse films
De film draaide nooit eerder in Nederland, ondanks dat het al werd gereleaset in 2014 en verschillende prijzen won. “Nederlanders vinden niet-westerse films vaak moeilijker kijken dan Engelstalige films. Daarom werd het voorheen niet vertoond”, stelt Wolf.  Toch verwacht de directeur een ‘aardige’ opkomst. In de vijf bioscopen van RSB Cinemas staan momenteel 75 reserveringen.