In de oorlog Oekraïne-Rusland zijn twaalf internationale journalisten omgekomen. In deze tijd is het extra belangrijk voor correspondenten om op te passen met wat ze doen. “Je moet letten op je eigen veiligheid, die van je cameraman en die van het slachtoffer waar je mee praat”, vertelt Jeroen Akkermans, Oost-Europa correspondent van RTL Nieuws. 

 

Voor mensen die zich thuis bevinden lijkt het allemaal gevaarlijk. De feiten liggen op tafel, correspondenten in oorlogsgebieden lopen de kans om gewond te raken tijdens hun werk. Hoe dan ook moet je als journalist op zoek naar het verhaal. Correspondent Jeroen Akkermans staat op het punt om Oekraïne in te gaan. “Ik moet constant opletten met wat ik doe en ik moet heel voorzichtig opereren. Tuurlijk ben ik wel eens bang, maar angst is geen slechte raadgever.” 

 

“Angst is geen slechte raadgever” 

 

Joost Bosman, Rusland correspondent van verschillende Nederlandse kranten, zit momenteel in Moskou. Sinds een week is hij binnen de Russische grenzen. Opereren in oorlogstijd is lastig, maar volgens Bosman niet geheel onmogelijk. “Je kunt nog steeds de mensen op straat aanspreken. Soms start je dan wel een felle discussie, maar dat is niet erg.” Maar ook hij moet opletten met wat hij doet. “Ik moet me aan de regels houden. Ik kan bijvoorbeeld niet zeggen dat het een oorlog is. Dan spreek ik over een militaire operatie en zet ik het tussen haakjes. Zo begrijpt de lezer ook wat ik bedoel.”  

 

“Ik zie verschrikkelijke dingen” 

 

Journalisten die op dit soort plekken werken, maken dingen mee waar wij als kijker beschermd tegen zijn. “Ik zie verschrikkelijke dingen. Toen ik acht jaar geleden bij de Donbas regio was, heb ik hele nare situaties meegemaakt. Je moet er wel een speciaal karakter voor hebben om daar tegen te kunnen.” vertelt Bosman. “Ik ben eigenlijk best gevoelig, maar dat soort dingen kan ik goed relativeren.”