Fotocredits: ANP

Het aantal mensen dat voor de rechter verschijnt na het bedreigen van een politicus is afgelopen jaar gestegen. In 2021 lag dit hoger dan in 2020, zo meldt ANP. Meldingen van bedreiging worden gedaan bij het Team Bedreigde Politici (TBP).

De meldingen gaan over bedreigingen aan het huis van Nederlandse politici. ANP laat weten dat veel bedreigen plaatsvinden op sociale media zoals Twitter. Als dit het geval is, is het lastig te achterhalen wie de afzender van de bedreiging is. Meldingen bij het TBP worden bekeken door het Openbaar Ministerie. Dat noemt de bedreigingen ‘een hardnekkig probleem’.

Verdachten krijgen zowel gevangenis- als taakstraffen opgelegd. Ook minderjarigen worden gestraft voor bedreiging van politici: in 2021 zijn er twee zaken afgehandeld door Bureau Halt.