foto: ANP

Afgelopen zondag won Biniam Girmay als eerste Afrikaan ooit een wielerklassieker. In een interview na de race noemde de Eritreeër zijn overwinning: ‘de definitieve doorbraak voor het Afrikaanse wielrennen’. De vraag is of Girmay gelijk krijgt en waarom er nu nauwelijks Afrikaanse topwielrenners zijn.  

Ex-wielrenprofessional Bobbie Traksel, denkt dat de wielerteams een grote rol spelen in het ontbreken van Afrikanen in de sport. “Op dit moment wordt er door de grote teams bijna niet geïnvesteerd in Afrikaanse rijders, deels omdat wielerploegen de verhoudingen willen houden zoals ze nu zijn. Terwijl hier wel heel veel kansen liggen. Ik weet zeker dat als de Ethiopiërs de fiets ontdekken, de rijders van nu hun spullen kunnen pakken.” 

Voordat de Ethiopiërs het kopwerk overnemen, moet er nog wel veel gebeuren. “Er moet geïnvesteerd worden in materiaal én tactiek. De sport zelf moet ook meer aandacht krijgen, bijvoorbeeld door meerdere koersen in Afrika te organiseren”, legt Traksel uit.  

Sponsoren
Volgens fietsjournalist Bard de Vrind, zijn ook sponsoren verantwoordelijk voor het ontbreken van Afrikanen in de pelotons. “Sponsoren investeren in gebieden waar hun rijders vandaan komen. Daar ligt de populariteit en dus het geld. Hierdoor kunnen sporters uit niet-westerse gebieden er moeilijk tussen komen.” 

Grote drempel 
Bobbie Traksel is veel in gebieden geweest waar wielrennen achterloopt op het westen. Hij zag naast weinig investeringen, ook veel praktische problemen voor de renners. “Fietsers uit achterlopende gebieden beginnen al met een achterstand. Zo moest Girmay vlak na zijn overwinning weer terug naar Eritrea, omdat hij maar een visum voor drie maanden kon krijgen. Dit soort praktische problemen komen veel voor.” 

Vooruitgang op de planning
Volgens Willem Sipkema van sportblad Wieler Revue gebeurt er wél al veel om meer Afrikaanse rijders aan de top te krijgen. “Wielrennen is gedrenkt in traditie, maar op dit moment wordt er al geld in de ontwikkeling gestoken. In 2025 is het WK wielrennen in Rwanda en er is lang een succesvol Zuid-Afrikaans wielerteam geweest.” 

Team Qhubeka NextHash, het Zuid-Afrikaanse team waar Sipkema op doelt, verdween eind 2021 uit het peloton vanwege financiële problemen.  

Positief vooruitzicht 
Sipkema ziet de toekomst van Afrikaanse rijders, zeker na de overwinning van Biniam Girmay, positief in. “Met de overwinning van Girmay én de investeringen die er plaats vinden, denk ik dat we de komende jaren steeds meer Afrikaanse wielrenners gaan zien”, vertelt Sipkema.  

Of Afrikaanse rijders binnenkort de pelotons zullen overnemen zal moeten blijken. Voor nu zijn de ogen vooral gericht op talent Biniam Girmay.  

Route van Biniam Girmay

Hoe Biniam Girmay wél aan de top kwam door: Pepijn Van Oirschot